Reede, aprill 27, 2018
 

Menukas rahvasprint tuleb taas

ARGO NURS
Hiiumaa rahva­sprindid on olnud nii menukad, et võistlejad on neid isegi Monte Carloga võrrelnud, kus publik raja ääres justkui müüri moodustab.
Hiiumaa rahvasprindi populaarsusest annab tunnistust ka see, et tänavusele võistlusele avati registreerimine esmaspäeval ja teisipäeva lõunaks oli kirjas juba 11 autot. Registreeruda saab 16. maini.
Käinas 19. mail toimuval Hiiumaa rahvasprindil võib osaleda iga autospordihuviline. “Auto peab vastama vaid teatud tehnilistele tingimustele,” ütles Eesti autospordi liidu (EAL) rahvaspordi komitee esimees Argo Nurs. Tema sõnul on oluline, et sõiduki aku oleks korralikult kinnitatud, tulekustuti kinnitused peavad olema metallist, mitte plastikust ja kohustuslik on kanda kiivrit. “EALi lehel tuleb endale teha ka võistlejakaart,” märkis Nurs.
Rahvaspordikomitee esimees ütles, et on alati nõus kõiki, kel huvi võistluses osaleda, aitama ja küsimustega võib tema poole pöörduda.
Seekordne Hiiumaa rahva­sprint on EALi karikavõistluste, SU Liiga, Lääne regiooni meistrivõistluste ja M&L Liiga üks etapp.
Kukuškin kohal
Nursi sõnul on Käinas rajal ka Eesti tipud, sest nad sõidavad hooaja karikaarvestuses ja neile on olulised  punktid: “Juba on registreerunud Haapsalu noormees Marko Kukuškin, kelle sõidustiil on hullumeelne ja muljetavaldav.” Kukuškin on paljudel hiidlastel meeles aastaid tagasi toimunud Kärdla rahvasprindilt, kus ta toona oma Moskvitšiga bussijaama kõrval tiigis maandus. Tänavu on ta rajal BMWga.
Nurs prognoosib, et kokku osaleb Hiiumaa rahvasprindil ligi 60 rallisõitjat. “Arvan, et hiidlasi on rajal kaheksa kuni kümme,” lisas ta.
Parimad selgitatakse 11 arvestusklassis tulenevalt võistleja vanusest, soost või sõidumasina liigist, võimsusest ja sellest, kas auto on kahe- või neljarattaveoline.
Ettevalmistustega alustasid juba oktoobris
Nursi sõnul alustati võistluse ettevalmistustega juba oktoobris, mil tuli kinnitada võistluskalender. Võistluse peakorraldaja on Arno Eller, kellelt ka algne idee. Nurs ja Martin Juhe ALMA Racing Teamist aitavad teda, kuna neil on võistluste korraldamisega juba suuremad kogemused.
Käina rahvasprindi korraldaja Arno Elleri arvates tuleb seekordne võistlus mitmekülgne ja huvitav, pakkudes nii sõitjatele kui publikule meeldivaid elamusi. Esimene osa võistlusest läbitakse Käina kardirajal, mille äärne ala on ka pealtvaatajatele kõige paremini ligipääsetav ja kus näeb võistlusmasinaid kõige kauem. Pealtvaatajatele on sündmus tasuta.
“Paar kuud enne võistlust käivad ettevalmistused täistempos, teha on veel kooskõlastused maaomanike ja omavalitsusega, raja joonistamised ja meeskonna kokku­panemine,” rääkis Nurs.
Tema sõnul pole koos­kõlastustega probleeme olnud: “Pigem vastupidi, inimesed just ootavad üritust, seda näitab ka rahvahulk, mis tavaliselt Hiiumaal võistlus­radade ääres.”
Lehm sai infarkti
Suur publikuhulk toob kaasa ka teatud ohud. “Inimesed peavad raja ääres olema kindlasti ainult ohututel kohtadel ja kuulama, mida ütlevad kollaste vestidega märgistatud julgestustöötajad,” kinnitas Nurs.
Lisaks paneb ta südamele, et raja ääres tuleb jälgida lapsi ja lemmikloomi. “Kuna sõidetakse ka Käina alevi tänavatel, tasuks kindlasti kinni hoida oma lemmikloomad, sest me ei soovi neile viga teha ega ka seda, et nemad meid vigastaks,” ütles võistluse korraldaja.
Nurs viitas, et ralliautode vali müra võib ärritada loomi, kes harjunud elama vaikses keskkonnas. “Meil oli juhus, kus Hiiumaa rahvasprindil sai lehm raja ääres infarkti,” tõi ta näite.
Tänavu sõidetakse esmakordselt võidu ka Käina kardi­rajal. Kõigepealt sõidavad autod kaks ringi kardirajal ja siis suunduvad Käina alevi tänavatele. See toob kaasa ka liikluskorralduse muutusi. “Peame osa tänavaid sulgema ja ümbersõite korraldama, aga üritame teid võimalikult vähe kinni hoida,” ütles Nurs. Mõned tänavad võistluspäeval siiski kinni on ja korraldajad loodavad, et inimesed seda mõistavad. Täpsed joonised liikluskorralduse kohta edastatakse 18. mail.
Ralliklubi 10. sünnipäev
ALMA Racing Teamil täitus tänavu juba kümnes tegutsemisaasta. Selle aja jooksul on nad Hiiumaal korraldanud viis rahvasprindi võistlust. Kokku on neid saarel Nursile teadaolevalt toimunud kaheksa. “Kõik meie korraldatud rahvasprindid on saanud väga suured tunnustused,” rääkis Nurs. Näiteks on kõik pälvinud autospordi liidu parima rahvaspordivõistluse tiitli, eelmine Kärdla rahvasprint sai Eesti­maa spordiliidu parima piirkondliku spordivõistluse tiitli, lisaks on pälvitud ka Hiiumaa parima spordivõistluse tiitel. “Meie eesmärk ongi, et kui midagi teeme, siis hästi,” ütles Nurs.
ALMA Racing Teamil täitus tänavu juba kümnes tegutsemisaasta. Selle aja jooksul on nad Hiiumaal korraldanud viis rahvasprindi võistlust. Kokku on neid saarel Nursile teadaolevalt toimunud kaheksa. “Kõik meie korraldatud rahvasprindid on saanud väga suured tunnustused,” rääkis Nurs. Näiteks on kõik pälvinud autospordi liidu parima rahvaspordivõistluse tiitli, eelmine Kärdla rahvasprint sai Eesti­maa spordiliidu parima piirkondliku spordivõistluse tiitli, lisaks on pälvitud ka Hiiumaa parima spordivõistluse tiitel. “Meie eesmärk ongi, et kui midagi teeme, siis hästi,” ütles Nurs.

 

Hiiumaa rahva­sprindid on olnud nii menukad, et võistlejad on neid isegi Monte Carloga võrrelnud, kus publik raja ääres justkui müüri moodustab.
KÄROLYN KONGI
karolyn.kongi@hiiuleht.ee
Hiiumaa rahvasprindi populaarsusest annab tunnistust ka see, et tänavusele võistlusele avati registreerimine esmaspäeval ja teisipäeva lõunaks oli kirjas juba 11 autot. Registreeruda saab
16. maini.
Käinas 19. mail toimuval Hiiumaa rahvasprindil võib osaleda iga autospordihuviline. “Auto peab vastama vaid teatud tehnilistele tingimustele,” ütles Eesti autospordi liidu (EAL) rahvaspordi komitee esimees Argo Nurs. Tema sõnul on oluline, et sõiduki aku oleks korralikult kinnitatud, tulekustuti kinnitused peavad olema metallist, mitte plastikust ja kohustuslik on kanda kiivrit. “EALi lehel tuleb endale teha ka võistlejakaart,” märkis Nurs.
Rahvaspordikomitee esimees ütles, et on alati nõus kõiki, kel huvi võistluses osaleda, aitama ja küsimustega võib tema poole pöörduda.
Seekordne Hiiumaa rahva­sprint on EALi karikavõistluste, SU Liiga, Lääne regiooni meistrivõistluste ja M&L Liiga üks etapp.
Kukuškin kohal
Nursi sõnul on Käinas rajal ka Eesti tipud, sest nad sõidavad hooaja karikaarvestuses ja neile on olulised  punktid: “Juba on registreerunud Haapsalu noormees Marko Kukuškin, kelle sõidustiil on hullumeelne ja muljetavaldav.” Kukuškin on paljudel hiidlastel meeles aastaid tagasi toimunud Kärdla rahvasprindilt, kus ta toona oma Moskvitšiga bussijaama kõrval tiigis maandus. Tänavu on ta rajal BMWga.
Nurs prognoosib, et kokku osaleb Hiiumaa rahvasprindil ligi 60 rallisõitjat. “Arvan, et hiidlasi on rajal kaheksa kuni kümme,” lisas ta.
Parimad selgitatakse 11 arvestusklassis tulenevalt võistleja vanusest, soost või sõidumasina liigist, võimsusest ja sellest, kas auto on kahe- või neljarattaveoline.
Ettevalmistustega
alustasid juba oktoobris
Nursi sõnul alustati võistluse ettevalmistustega juba oktoobris, mil tuli kinnitada võistluskalender. Võistluse peakorraldaja on Arno Eller, kellelt ka algne idee. Nurs ja Martin Juhe ALMA Racing Teamist aitavad teda, kuna neil on võistluste korraldamisega juba suuremad kogemused.
Käina rahvasprindi korraldaja Arno Elleri arvates tuleb seekordne võistlus mitmekülgne ja huvitav, pakkudes nii sõitjatele kui publikule meeldivaid elamusi. Esimene osa võistlusest läbitakse Käina kardirajal, mille äärne ala on ka pealtvaatajatele kõige paremini ligipääsetav ja kus näeb võistlusmasinaid kõige kauem. Pealtvaatajatele on sündmus tasuta.
“Paar kuud enne võistlust käivad ettevalmistused täistempos, teha on veel kooskõlastused maaomanike ja omavalitsusega, raja joonistamised ja meeskonna kokku­panemine,” rääkis Nurs.
Tema sõnul pole koos­kõlastustega probleeme olnud: “Pigem vastupidi, inimesed just ootavad üritust, seda näitab ka rahvahulk, mis tavaliselt Hiiumaal võistlus­radade ääres.”
Lehm sai infarkti
Suur publikuhulk toob kaasa ka teatud ohud. “Inimesed peavad raja ääres olema kindlasti ainult ohututel kohtadel ja kuulama, mida ütlevad kollaste vestidega märgistatud julgestustöötajad,” kinnitas Nurs.
Lisaks paneb ta südamele, et raja ääres tuleb jälgida lapsi ja lemmikloomi. “Kuna sõidetakse ka Käina alevi tänavatel, tasuks kindlasti kinni hoida oma lemmikloomad, sest me ei soovi neile viga teha ega ka seda, et nemad meid vigastaks,” ütles võistluse korraldaja.
Nurs viitas, et ralliautode vali müra võib ärritada loomi, kes harjunud elama vaikses keskkonnas. “Meil oli juhus, kus Hiiumaa rahvasprindil sai lehm raja ääres infarkti,” tõi ta näite.
Tänavu sõidetakse esmakordselt võidu ka Käina kardi­rajal. Kõigepealt sõidavad autod kaks ringi kardirajal ja siis suunduvad Käina alevi tänavatele. See toob kaasa ka liikluskorralduse muutusi. “Peame osa tänavaid sulgema ja ümbersõite korraldama, aga üritame teid võimalikult vähe kinni hoida,” ütles Nurs. Mõned tänavad võistluspäeval siiski kinni on ja korraldajad loodavad, et inimesed seda mõistavad. Täpsed joonised liikluskorralduse kohta edastatakse 18. mail.
Ralliklubi 10. sünnipäev
ALMA Racing Teamil täitus tänavu juba kümnes tegutsemisaasta. Selle aja jooksul on nad Hiiumaal korraldanud viis rahvasprindi võistlust. Kokku on neid saarel Nursile teadaolevalt toimunud kaheksa. “Kõik meie korraldatud rahvasprindid on saanud väga suured tunnustused,” rääkis Nurs. Näiteks on kõik pälvinud autospordi liidu parima rahvaspordivõistluse tiitli, eelmine Kärdla rahvasprint sai Eesti­maa spordiliidu parima piirkondliku spordivõistluse tiitli, lisaks on pälvitud ka Hiiumaa parima spordivõistluse tiitel. “Meie eesmärk ongi, et kui midagi teeme, siis hästi,” ütles Nurs.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411