Teisipäev, märts 6, 2018
 

Kuldnokad ootavad kevadet

Tiina Kattel
Kõpu poolsaare Suureranna külla jõudis juba enne vabariigi aastapäeva paarikümnest linnust koosnev parv kuldnokki, teade kuldnokaparvest tuli ka Käinast – asjatundja arvates on tegu talvitujatega, kes siin kevadet ootavad.
Tiina Kattel jagas sotsiaalmeedias fotot kuldnokkadest, kes tema õuel elavad juba veebruari algusest. “Kuld­nokad meie õues täitsa elus ja täie tervise juures,” kirjutas Kattel.
Hiiu Lehele ütles ta, et tema küll ei mäleta, et varasemalt oleks sellise pakasega nende õue peal kuldnokad elanud. “See, et nad vahel märtsis, kui lumi juba kraavi­kaldal sulanud oli, ennast näitamas käisid, pole küll esmakordne,” ütles Kattel.
Seda parve nägi ta esimest korda nädal enne vaba­riigi aastapäeva, ajal kui külmakraade oli paarikümne ligi. Kattel puhastas lindude jaoks lumest kuusealuse maa­pinna ja pakkus omakasvatatud speltanisu. Nüüd on spelta otsas ja kevadekuulutajad peavad leppima poekraamiga. “Anname erinevaid teri, tangu, kaerahelbeid – neid saab odavama hinnaga kätte,” selgitas Kattel. “Eks neid peab jätkuvalt toitma, muidu nad küll ellu ei jää.”
Hiiumaa linnuvaatleja ja Eesti ornitoloogiaühingu liige Leho Aaslaid ütles, et Eestisse talvituma jääb ikka väiksemaid salku kuld­nokkasid. “See on meil tavaline ja sellise talvega saavad nad ka ilma toitmata hakkama,” ütles Aaslaid. “Kui lindusid toita, siis peab arvestama, et nad saaksid ka lisaks vett juua.”
Aaslaid ütles, et ka Käinas peatub väiksem salk kuld­nokkasid. “Veel enne krõbedaid külmasid oli naabrite juures Lätis juba sadu kuldnokkasid ja hanesid, ka sookurg oli juba kohal – tõenäoliselt taandusid nad uuesti lõunasse,” ütles Leho Aaslaid.
Tema andmetel nähti viimaseid kiivitajaid Hiiumaalt lahkumas alles jaanuari lõpus, varased saabujad, nagu kõrvukräts, sooräts ja tõenäoliselt ka hüüp, aga on Käina kandis juba kohal.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411