Teisipäev, veebruar 20, 2018
 

Täna selgub konkursivõitja

Harda Roosna | Hiiu Leht
Täna kell 13 avatakse Hiiumaa muuseumi Pikas majas ümbrikud ning selguvad Vabadussõja mälestus­märgi ideekonkursi võidutöö ja selle autorid.
Tähtajaks, 19. jaanuariks esitati 15 võistlustööd, mille hulgast žürii valis neli preemiasaajat, mis esialgu on reastatud registreerimise järjekorras. Nendeks on võistlustöö number 7 märksõnaga “Ohverdus”, võistlustöö number 8 märksõnaga “Kaevik”, võistlustöö number 11 “Linnupesa” ja võistlustöö number 14 “Hinge­majakas”.
Konkursi auhinnafond on 12 000 eurot. Esialgu oli see kavas jagada kolme parima töö vahel nii, et võidutöö auhind on 7000 eurot, teise koha auhind 3000 eurot ja kolmanda koha auhind 2000 eurot. Žürii jättis endale õiguse võrdsete kavandite korral auhinnasummad ümber jagada ja seda ka tehakse. Konkursi korraldanud Hiiumaa muinsuskaitse seltsi juhatuse esimees Dan Lukas üles, et välja antakse üks esimene, üks teine ja kaks kolmandat preemiat. Võidutöö ja selle autorid selguvad täna.
Töö märksõnaga “Ohverdus” koosneb neljast erineva küljepikkusega 20 mm paksusest terasplaadist, mis asetatud ringikujuliselt. Plaatidesse on sisse lõigatud hulk kujutisi nii negatiivi kui positiivina. Sissepääsu juures on perekonna siluett, paremal pool sissekäiku ema kahe lapsega, väiksem ema süles, isa siluett on plaadi sisse lõigatud tühikuna.
“Kaevik” kujutab endast maa alla viivat laia treppi, mis teiselt poolt tõuseb samal moel üles. Kaevikuks klaaslaega ruum, mille klaasseintest paistab läbi kodumaa muld. Läbinud kaeviku, jõuab jalutaja taas maapinnani ja seal oleva mälestustahvlini, millel kirjas Vabadussõjas langenud hiidlaste nimed.
Konkursitöö “Linnu­pesa” kujutab kaht kaarjat seina, mis justkui vajuksid pinnasesse, avades vaate ümbritsevale loodusele. Monumendi juures kasvaksid kõrrelised ja lapike rukist. Monumendi “pesa” sees on suur hulk looduslikke maakive, mis sümboliseerivad langenuid.
Klinkertellistest laotud viie meetri kõrgune hele ja imposantne “Hingemajakas” sümboliseerib majaka tulekoda. Tulekoja võlvi all kasvab sammal, kuhu saab panna lilli. Telliste servadele saab asetada küünlaid ning langenute nimetahvlid kinnitatakse telliste külge.
Konkursitöid hindas žürii koosseisus arhitektid Jaan Kuusemets, Katrin Koit ja Andres Põime, sisearhitekt Urmo Vaikla, kunstnik Valev
Sein ja vaimulik Hüllo-Kristjan Simson.
Konkursi auhinnafondi rahastajad on Kultuurkapital, Kaitseministeerium, Hiiu Maavalitsus ja MTÜ Hiiumaa Muinsuskaitse Selts.
Ideekonkursile esitatud kavandite näitus Pikas majas jääb avatuks kuni 17. märtsini.
Valminud monumendi asukohaks saab Pühalepa kiriku esine ala ja see loodetakse valmis saada aastaks 2020 ehk siis, kui möödub
100 aastat Tartu rahu sõlmimisest.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411