Teisipäev, veebruar 27, 2018
 

12 hiidlaste laeva 100 laeva näitusel

Meremuuseum
MEREMUUSEUM
Meremuuseum avab näituse 100 laevast. Iga aastat Eesti saja­aastasest ajaloost on esindama valitud üks laev, mis kuidagi selle aastaga seotud.
Näitus on olulisel määral seotud ka Hiiumaa ja hiidlastega, kinnitas Meremuuseumi teadur Teele Saar. “Hiidlasi on tõenäoliselt olnud peaaegu kõikide näitusel kajastatud laevade mees­kondades, kuid kõige ilmsema seose laevadest saab välja tuua kaheteistkümne laeva puhul,” ütles Saar.
Nii esindab Jausa külast pärit reederi Gustav Sergo aurik Rudolf aastat 1929, Aegna aastat 1936, Kassari aastat 1939 ja Gustav aastat 1946. Gustav sõitis ülemisel ehk Hiiumaa liinil, Rudolf alumisel liinil ehk Muhu ja mandri vahet 1930. aastast alates.
Mootorpurjekas Aasa, mis esindab aastat 1943, valmis Saksa okupatsiooni ajal Orjaku sadamas ja selle omanik oli Aleksander Adamson.
Näituselt leiab ka neli Hiiumaa liini parvlaeva. Parvlaev Sõprus esindab aastat 1956, parvlaev Kõrgelaid aastat 1987, parvlaev Muhumaa, mis esmalt hakkas sõitma Heltermaa-Rohuküla liinil, aastat 2010 ja parvlaev Leiger aastat 2016.
Kaubalaev Loksa, mille kapteniks oli Kõpust pärit Feliks Voolens, kannab aastat 1959, traagilise saatusega parvlaev Estonia, mille üheks kapteniks oli hiidlane Avo Piht ja meeskonnas teisigi hiidlasi, kõneleb aastast 1994 ning Hiiumaa vetes uppunud kalatraaler Vegas, mis viis kaasa hiidlastest meeskonna, meenutab aastat 1998.
Näitusega kaasneb ka raamat-­kataloog, kust leiab saja laeva lood.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411