Teisipäev, jaanuar 16, 2018
 

Tähiste: Teeme Hiiumaa jälle suureks

ARFGO NURS
Eesti kultuurkapitali Hiiumaa preemiate jagamisel ütles Kultuuri­pärli preemia pälvinud Ain Tähiste, et Hiiumaa peab jälle suureks saama.
Suurima tunnustuse, Kultuuri­pärli preemia pälvinud halulaeva HiiuIngel projektijuht ja Hiiumaa mere­kultuuri edendaja Ain Tähiste (57) ütles tunnustust vastu võttes, et tema pole pika jutu mees ja kõik on alles poole peal: “Tsiteerides üht suurt Ameerika meest: “Lets make Hiiumaa great again” (teeme Hiiumaa jälle suureks – toim), mereriik peab suureks saama ikka läbi purjelaevasõitude – teeme ära!”
Kokla: Mida teha Hiiumaa heaks
Heli Laaksoneni luuletuste tõlkekogu “Ole ise” eest aastapreemia saanud Järvi Kokla (50) märkis, et saare inimesed on hakanud mõtlema, mida nad saaksid teha Hiiumaa keele ja kultuuri heaks.
“Olen ka mina mõelnud, et tahaksin midagi vastu anda selle eest, mis Hiiumaa mulle andnud ja mul on hea meel, kui see õnnestunud on,” ütles Kokla.
Tunnustust vastu võttes nentis ta, et tal on ka pisut piinlik, sest saarel on nii palju inimesi, kes päevast päeva siinse kultuuri nimel tööd teevad. “Vahel on tunne, et minusuguseid väljasttulnuid on lihtsam märgata. Nii on ühest küljest mul hea meel, teisalt mõtlen, kui palju on veel neid, kes on ka tunnustust väärt,” lisas Kokla.
Ta toonitas, et tegijaid võib ju olla, aga on ka need, kes tagant tõukavad. Näitena tõi ta MTÜ Hiiu Öko juhatuse liikmed Jane Sinijärve ja
Aivar Viidiku: “Mõelda, kui palju on Aivar ja Jane projekte ellu kutsunud, nende tegijaid on märgatud ja tunnustatud, aga võib-olla me ise polekski ilma nende utsitamiseta seda teinud.”
Heldema: Hiiumaa paistab välja
“Hiiu luule raamatu” koostamise eest tunnustuspreemia pälvinud Tiiu Heldema (51) sõnul oli päev tema jaoks emotsionaalne: “Minu raamatu ilmumisega on juba tekkinud ajaline distants, aga täna tuli taas kõik sellega seonduv uuesti meelde.”
Heldema ütles, et on sügavalt tänulik, et tema raamat kedagi kõnetas ja see esile tõsteti. “Õpetajana on tore näha, et raamatud lähevad inimestele endiselt korda ning raamatute ja luule maailm pole kadunud,” märkis Heldema.
“Samas selle kõige suure kõrval, mis sel kultuuri­aastal korda saadetud, tundub minu tegu nii pisike,” lisas ta tagasihoidlikult.
Heldema nentis, et Hiiumaa on pildil, inimeste südames ja paistab välja. “Sattusin koolivaheajal lugema Valdur Mikita raamatut ja isegi seal oli toodud näide hiidlase Margus Tabori etendusest Mamma lood,” viitas Heldema, et hiiu kultuur on ka saarelt välja jõudnud.
Taelma: Tantsida lihtsam
Tantsuõpetaja Helgi Taelma (57) ütles, et talle tuli tunnustus ootamatult. “Tants on kogu minu elu ja eks ma sain tunnustuse tänu oma tantsijatele, keda on nii palju ja kes mulle energiat annavad,” ütles Taelma.
Tantsuõpetaja ei kavatse peale tunnustust loorberitele puhkama jääda: “Tahan edasi tantsida, järgmine tantsupidu on kohe-kohe tulemas ja loodame veel sinna ka minna.”
Kokku pälvis tunnustuse üheksa Hiiumaa kultuuri heaks panustanud hiidlast: lisaks eelpoolnimetatutele veel Tõnu Otsason (84), Kristiina Harjak (46) ja Ly Meldorf (42).
Kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgrupi 2017. aasta preemiate jagamise peo­õhtu sisustasid meeleolukate hiiumaiste sketšidega Õie Laksberg (60) ja Janno Elmi (47), kes pälvisid tunnustuse pakutud teatrielamuste eest.

 

Sildid: , , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411