Reede, jaanuar 26, 2018
 

Opositsioon kehtestas end finantsjuhtimise korra eelnõu arutelul

18. jaanuaril toimunud volikogu istungil läks põnevaks Hiiumaa valla finants­juhtimise korra eelnõu arutelul. Inge Talts oli teinud 16 pikka parandusettepanekut, mille koalitsioon järjepanu välja hääletas.
Samamoodi oleks üle rullitud ka Kodusaare parandustest, et valla eelarve koostamisel võetakse arvesse ühinevate omavalitsuste varasemad prioriteedid ja eelarve formeeritakse põhimõttel alt üles. Ettepanekut ei toetanud ei eelarve- ja majanduskomisjon ega valitsus.
Opositsioonis oleva valimis­liidu Kodusaar fraktsiooni esimees Tarmo Mänd juhtis tähelepanu, et nende tehtud muudatusettepanek on võetud otse ühinemislepingust. Seejärel tekkis volikogus väike segadus, mis lõppes sellega, et vallavalitsus otsustas parandus­ettepanekut toetada.
Teise Kodusaare parandusettepanekuga, mis puudutas eelarve eelnõu koostamist, menetlemist ja vastuvõtmist, mida eelarve- ja majandus­komisjon ei toetanud, valitsus aga toetas, tekkis samuti segadus. Selgus, et voli­kogu oli mõlemad sisuliselt sama­sugused ehk nii Omar Jõpiselja kui Kodusaare fraktsiooni ettepaneku eelnõusse sisse hääletanud. Selleks, et asja arutada, võeti vaheaeg ja arutelu käigus leiti ka kompromiss. Kodusaare ettepanekul vormistati vaidlusi tekitanud investeeringute jaotamise kohta protokolliline otsus, milles lepiti kokku, et seda küsimust käsitletakse eelarvestrateegias, lähtudes seejuures printsiibist, et osavallad ühinemise tõttu tulevastes investeeringutes ei kaota.
Eelarve ja majanduskomisjon ei toetanud ühtki Kodu­saare fraktsiooni parandus­ettepanekut, mis sisuliselt olid võetud ühinemislepingust. Küll aga toetas kaht Kodusaare ettepanekut vallavalitsus, kus hääletati sisse ettepanek n-ö laiemas redaktsioonis, kui seda oli vallavalitsuse oma. Kompromiss tehti ühes lause osas, kus Kodusaar oma ettepaneku tagasi võttis. Nii said finantsjuhtimise korra eelnõusse lõpuks sisse kõik Kodusaare fraktsiooni ettepanekud.
Inge Taltsi paranduste kohta ütles volikogu liige Ilmi Aksli enne finantsjuhtimise korra lõpphääletust, et eelnõu koostati eelmiste omavalitsuste vallasekretäride poolt, kes on kokkuleppele jõudnud, et Hiiumaa valla töökordadesse ei kirjutata ümber seaduse teksti, mis niikuinii kehtib ning just seetõttu hääletati need välja.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411