Teisipäev, jaanuar 30, 2018
 

Merevägi planeerib Hiiumaa lähistele miinitõrjeoperatsiooni

Tänavu 11.–25. maini Eestis aset leidval Open Spiriti miini­tõrjeoperatsioonil osaleb kokku kuni 800 kaitseväelast ligi 15 erinevast liitlas- ja partnerriigist. Eesti mereteedel olevate ajalooliste lõhkekehade kahjutuks tegemisse kaasatakse mitmed tuukrimeeskonnad ning ligi 20 erinevat sõjalaeva. Open Spiriti tegevuspiirkonnad jaotuvad Tallinna, Hiiumaa, Saaremaa ja Muhu lähistele. Rahvus­vaheliste sihtüksuste ülesanneteks saab olema lõhkekehade avastamine, kaardistamine ja hävitamine.
Eestlaste korraldatavast Open Spiritist võtab osa ka NATO esimene alaline miinitõrjegrupp, miinitõrjeeskaadri Baltron laevad ning partnerid Rootsist Läänemere lõhkekehade ohutusnõukogust, kes aitavad laevadelt saadud teabe ja fotode põhjal lõhkekehad identifitseerida.
Viimase 20 aasta jooksul on Eesti vetest leitud ja kahjutuks tehtud üle 1200 lõhkekeha, milleks on peamiselt osutunud maailmasõdade vältel veesatud meremiinid ja muud veepõhja sattunud lõhkekehad.
Balti riikide merevägede korraldatav miinitõrjeoperatsioon Open Spirit sai alguse 1995. aastal. Igal aastal tehakse maailmasõdade aegseid lõhkekehi kahjutuks erinevas Balti riigis. Mullu Lätis peetud Open Spiritil identifitseeriti
56 ajaloolist veealust lõhkekeha, neist 34 Eesti mereväelaste poolt.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411