Reede, jaanuar 12, 2018
 

Kingitus 100aastasele Eestile – 36 525 ülekilo maha!

repro
2. jaanuarist kuni 24. veebruarini toimub toitumisnõustaja Erik Orgu kampaania “Iga kilo loeb”, millega ta kutsub eestlasi üles võtma kaalust alla, et kinkida Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks 36 525 kaotatud kilogrammi, sest just nii palju mahub päevi sajasse aastasse. Kampaaniaga saab liituda veebis www.erikorgu.ee/ev100.
Kampaaniaga soovib Orgu anda jõulise panuse selleks, et eestlased oleksid järgneval sajal aastal oluliselt tervemad.
“Sellest saab väga suur kingitus tuhandetele inimestele endile ja võimas kink Eestile 100. sünnipäevaks,” usub toitumis­nõustaja. “Kuigi kampaania ajal saab igaüks soovi korral kaotada lausa kümme kilo, on vähemalt sama väärtuslik teadmine, et tervislik toitumine on erinevalt levivatest müütidest lihtne, maitsev ja soodne. Ja kui inimesed seda kõike n-ö omal nahal tunda saavad, jätkavad nad loodetavasti tervisliku toitumisega ka pärast kampaania lõppu,” kommenteeris Orgu.
Rahvastiku tervise arengu­kavas prognoositi kümme aastat tagasi ülemäärase kehakaaluga inimeste osakaaluks 2016. aastal 39 protsenti, kuid tegelikult oli vastav näitaja 51,7 protsenti. “Nagu näha, on igal teisel inimesel ülekilosid, olgu siis üks, viis või viisteist, mida kaotada ja lõpptulemusena riigile sünnipäevaks kinkida. Iga kilo loeb, et saaksime eesmärgi täis,” lisas Orgu.
Kampaania algatajad rõhutavad, et kuna üle­määrase keha­kaaluga inimeste osakaal on kasvutrendis ja 2025. aastaks on prognooside kohaselt see näitaja juba 62 protsenti, tuleb tegutseda kohe ja jõuliselt, sest ülemäärane kehakaal toob kaasa vaid negatiivseid tagajärgi. Näiteks füüsilise raskuse, halva enesetunde, peavalud, energiapuuduse, diabeediriski ja südameveresoon­konna­haiguse. Sotsiaalministeeriumi andmetele tuginedes kaotati ainuüksi 2013. aastal ülemäärase kehakaalu tõttu üle 47 400 eluaasta.
“Ülemäärane toiduenergia tarbimine, kusjuures madala või ebapiisava energiakulutamise tagajärjel tekib energia ülejääk, mis ladestub kehas rasva kujul,” selgitas Orgu. Tema sõnul mõeldakse ülekaaluliste all neid isikuid, kelle kehamassiindeks (KMI) on 25–29.9 kg/m², ning rasvunud on need isikud, kelle KMI on 30 kg/m².
Kokku on Erik Orgu seni aidanud eestimaalastel kaotada üle 100 000 ülekilo. Tema toitumis­kava on esimene teadlaste poolt kontrollitud tulemustega toitumiskava Eestis.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411