Teisipäev, jaanuar 16, 2018
 

Hiiumaa rahvaarv kasvas esimest korda pärast 23aastast kahanemist

Harda Roosna | Hiiu Leht
Võrreldes mulluse 1. jaanuariga oli tänavu aasta alguse seisuga Hiiumaale registreeritud 30 inimest enam, märkimisväärselt suur oli ka positiivne rändesaldo.
Tänavu 1. jaanuari seisuga elas siseministeeriumi rahvastikuregistri andmetel Hiiumaal 9580 inimest, aasta varem oli see näitaja 9550.
Juba teist aastat järjest oli rändesaldo positiivne: mullu tuli Hiiumaale elama 76 inimest rohkem kui saarelt lahkus, 2016. aastal oli rändesaldo pluss 25.
Siseministeeriumi rahvastiku toimingute osakonna kvaliteedispetsialist Kärdlas Monika Paljasma ütles, et see oli alates rahvastiku­registri loomisest aastal 1995 esimene kord, kus Hiiumaa elanike arv suurenes. “Küll kõigest kolmekümne inimese võrra, aga rõõmustav on seegi,” ütles Paljasma.
Hiiumaa rahvastiku­registrisse kantud elanike arv langes alla 10 000 piiri 2013. aastal ning on olnud sellest ajast languses.
Saare püsielanike arvu rahvastikuregister siiski ei näita, kuna üsna paljud saareelanikud, kes tegelikult elavad või töötavad mandril või välismaal, on registri­kande säilitanud, kas siis soovist toetada koduvalda või kasutada üleveol soodus­piletit. Tegeliku rahvaarvu kohta on käibel mitmesuguseid oletuslikke numbreid 8500 kuni 6000ni.
Statistikaamet kasutab alates 2015. aastast püsielanike arvu arvestamisel registrite põhjal koostatud indeksit. Selle järgi saadud Hiiumaa püsielanike arv oli 2017. aastal 9335 ehk 215 inimest vähem kui rahvastiku­registri andmetel.
Mureks elanike arv
“Hiiumaa arengustrateegia 2020+” on kirjas, et rahvastiku­arengu suurim lõhe praeguse olukorra ja soovitu vahel on saare elanike arv. Samas on sõnastatud eesmärk, et senine rahvaarvu vähenemine peab asenduma kasvuga Gotlandi ja Ahvenamaa eeskujul.
Arengudokumendis märgitakse, et ees ootab periood, mil Hiiumaa elanike arv jätkuvalt väheneb ja vananeb. Sõnastatud visioonis nähakse võimalusena peatada elanike arvu vähenemine, noorte toetamist ning hariduse ja elukeskkonna kvaliteedi kasvatamist.
Aastaks 2020 peaks Hiiumaa olema kasvava elanike arvuga, turvaline ja atraktiivne saar, kus elanikel on mitmekesised eneseteostuse võimalused ning pakutud avalikud teenused on kätte­saadavad ja kvaliteetsed. Elanike arvu sihttasemena aastal 2020 on kirjas statistika­ameti prognoos ehk 7500 elanikku.

 

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411