Reede, jaanuar 19, 2018
 

Giidide kutseeksam Hiiumaal

KAIRE KULLIK
Laupäeval, 13. jaanuaril toimunud giidide praktilisel kutse­eksamil tõendasid oma pädevust Hiiumaa reisi­juhtide seltsi liikmed Lea Vaher
Lundin ja Kristi Ugam.
Sõiduks kogunes paarkümmend huvireisijat, lisaks suurtele seitse last. Koos mandrilt tulnud hindajatega mahtusid kõik Emmaste EMKO 29kohalisse bussi lahedalt ära. Mitmest võimalikust valikust jäi sõelale marsruut Kärdla, Nõmba, Vaemla, Käina, Aadma, Kuriste, Leisu, Nurste, Mänspe, Õngu, Puski, Kõrges­saare, Reigi, Tahkuna ja Kärdla.
Kutseline giid Lea Vaher Lundin selgitas, et turismi­seaduse järgi peab giid tõendama on pädevust ja just seetõttu eksam ette võeti. “Kohalik atesteerimine näitab, et giidil on oma tööpiirkonnas esmatasandi faktiteadmised, ta teab legende ja lugusid ning tal on oma tööks vajalikud kutseoskused,” lisas ta.
Kutseeksami sooritanud giidil/reisisaatjal avaneb tulevikus võimalus sooritada mistahes EL riigi mingis piirkonnas kohalik esmatasandi giidieksam/ atesteerimine, mis annab talle seejärel legaalse õiguse seal töötada.
Lundin selgitas, et atesteerimise korraldab igas piirkonnas tavaliselt kohalik giidide ühendus koostöös omavalitsuste ja teiste huvitatud osapooltega. Kohalik atesteerimine on eeltingimus selleks, et sooritada giidi ja/või reisisaatja kutseeksam. Eksam on kaheastmeline, see koosneb teooria- ja praktikaosast. Teooriaeksam toimus läinud kevadel Tallinnas, sel osales atesteeritud giide Hiiumaa reisijuhtide seltsist, Eesti kutseliste giidide ühingust, Tartu giidide ühingust ja Tallinna giidide ühingust.
Praktiline eksam ehk ekskursioon viiakse läbi piir­konnas, kus giid on atesteeritud. “Hiiumaa giidid said eksamipaigaks mõistagi kodu­saare,” märkis Vaher Lundin.
Eksamikomisjoni kuulusid Ene Sarapuu, Monika
Sooneste, Kairi Reiljan, Kaire Kullik ja Lea Vaher Lundin. Eksami käiku filmis Sigita Matulevičienė. Eksamipäeva õnnestumisele aitasid lisaks sõbralikele reisiseltsilistele ühel või teisel moel kaasa veel paljud inimesed.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411