Reede, detsember 8, 2017
 

Tüüri “Solastalgia” maailmaesiettekanne Amsterdamis

Vallo Kruuser
Erkki-Sven Tüüri kontsert pikoloflöödile ja orkestrile “Solastalgia” tuleb maailma­esiettekandele 6. ja 7. detsembril Amsterdami kontserdihallis.
Esitajateks Vincent Cortvrint pikoloflöödil ja Amsterdami kuningliku kontserdihalli orkester Stéphane Denève’i juhatusel.
Kontserdi programmis on ka Maurice Raveli “Haneema” ja Jean Sibeliuse Sümfoonia nr 2.
Teos on kolme orkestri – Amsterdami kuningliku kontserdihalli, Londoni filharmoonia­orkestri ja St. Louis sümfooniaorkestri – ühistellimus. Järgmine ettekanne leiabki aset järgmise aasta 23.–25. märtsini USAs St. Louisis.
Veidi rohkem kui kuu aja pärast tuleb esiettekandele Tüüri järgmine teos, 9. sümfoonia “Mythos”, mille kannab 18. jaanuaril Brüsselis ette Eesti Festivaliorkester Paavo Järvi juhatusel Eesti 100. sünnipäevale pühendatud kontserdil.
Mis on solastalgia?
Wikipedia ütleb, et solastalgia on neologism ehk uudis­keelend, mis kirjeldab keskkonnamuutustest tingitud psüühilist või eksistentsiaal­set stressi. Solastalgia on uus kontseptsioon, mis välja töötatud selleks, et anda keskkonnamuutustest tingitud tunnetele suuremat tähendust ja selgust. Vastupidiselt nostalgiale – melanhoolia, mida inimesed kogevad kui koduigatsust – on solastalgia kannatus, mille on inimestele põhjustanud kodukoha keskkonnamuutused. Wikipedia artiklis tuuakse näidetena põuad, suured söekaevandused, mis muudavad maastikke ja metsapõlengud. Solastalgia on keskkonnamuutustega kokku puutunud inimeste stress, mida süvendab võimetuse tunne või kontrolli puudumine muutuste üle.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411