Reede, detsember 15, 2017
 

Harukordne leid muuseumist – Tobiaste pere piparkoogiretsept

Hiiumaa muuseum
Hiiumaa muuseum toob käsitöö- ja omatoodangu laadale originiaalretsepti järgi valmistatud Tobiase pere piparkoogid.
Kui muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo helilooja Rudolf Tobiase perest järele jäänud pabereid sorteeris, pudenes Rudolfi õdede kirjavahetuse hulgast välja üks veidi kortsunud vihikuleht saksakeelse tekstiga. Selle ülemises servas seisis: Familien Pfeffer­kuchen ehk Perekonna piparkoogid.
“Näib, et suure pere ema Emilie isiklikult oli selle koogitegemise õpetuse paberile pannud. Nii vähemalt tundus vanapärast kirjaviisi vaadates,” oletas Põllo.
Hiljem tuli välja veel teinegi leht sama retseptiga, kuid kirjutatuna juba kellegi noorema inimese poolt. “Küllap see on igas peres nõnda, et kui midagi väärtuslikku põlvest põlve edasi anda soovitakse, siis muudkui kirjutatakse seda ümber.”
Hiiumaa muuseumi töötajad valmistasid retsepti järgi küpsised, mis Põllo sõnul on mõnusalt pomerantsimaitselised. Selleks, et teisedki maitsest osa saaks, tellis muuseum Hiiu Pagarist originaalretsepti järgi tehtud taigna. Kauni, retseptiga varustatud pakendi kujundas SA Hiiumaa Muuseumid direktor Toomas Kokovkin. Tobiaste pere pipar­koogitainas tuleb müügile ainult sel reedel-laupäeval Hiiumaa käsitöö- ja oma­toodangu laadal.
Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva aastal täitub 145 aastat Hiiumaal sündinud andeka muusiku Rudolf Tobiase sünnist ja möödub 100 aastat tema surmast.
“Kes oleks osanud arvata, et Tobiaste pere suudab meid veel millegi nii kodusega üllatada!”, oli Helgi Põllo kommentaar.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411