Reede, november 3, 2017
 

Koalitsioonileping kahe jalaga maa peal

Kärolyn Kivistik | Hiiu Leht
Teisipäeval allkirjastati järgmise nelja aasta valitsemise põhi­mõtteid sisaldav leping.
“Unistada on alati lihtne, aga meil koalitsiooniga on praktiline meel ja selged sihid,” selgitas koalitsiooni vallavanema­kandidaat Reili Rand, et lepingut tehes jäid nad investeeringute planeerimisel kahe jalaga maa peale.
Investeeringud kahes jaos
Ülesaarelised prioriteedid on lairibavõrgu arendamine ja teede mustkatte alla viimine. Ülejäänud investeeringud jagunevad kaheks. Esimeses järgus viiakse ellu juba ette valmistatud ja kaasrahastust taotlenud ja/või ühinemis­lepingus kokku lepitud investeerimisprojektid. Selles loetelus on Kalda tänava lasteaiamaja, Kõrgessaare katlamaja ja trassid, Kõrgessaare vaba aja keskuse katus, Käina elamuskeskus, Käina kultuurikeskus, Kärdla Keskväljak, Kärdla-Paluküla kergliiklustee, Kärdla põhikool ja Kärdla sotsiaalkeskuse esimene etapp.
“Need on investeeringud, millega juba astutud samme projektitaotluste poole ja mille kohta on rahastusplaan juba olemas,” selgitas Rand.
Teises osas on kirjas projektid, mille järgi on olemas selge vajadus, kuid veel on vaja teha eeltööd. Igale volikogu põhimõttelise heakskiidu saanud projektile tehakse kulude-tulude analüüs, eelarve ja kaasfinantseeringu hinnang. Selles loetelus on Emmaste spordikeskus, Kärdla sotsiaalkeskuse teine etapp, munitsipaalüürielamud, Palade spordihoone, Kärdla spordihall, Suuremõisa kaugküte ja Tohvri hooldekodu laiendus.
“Väiksemaid ja suuremaid projekte on kõigis Hiiumaa piirkondades – näeme selgelt, et elu peab edasi minema kõigis piirkondades ja vajalikud investeeringud tehtud saama,” märkis Rand.
Osavaldade rahastus
“Arvan, et osavaldade rahastus on ühinemislepingus mõistlikult kirjas,” märkis Rand. Ta lisas, et kohati on tal raske mõista opositsiooni kriitikat. “Meie arusaam on suures osas sarnane – eelarve tekkib valla peale kokku ja sisu annavad sellele osavallad,” selgitas Rand.
Hiiu valla ja Käina valla sõlmitud ühinemislepingus on kirjas, et kogu valla eelarve koostatakse põhimõttel alt üles. Osavald koostab osavalla valitsuse ja selle hallatavate asutuste eelarvetaotluste baasil osavalla põhitegevuse tasakaalustatud eelarve ja esitab selle vallavalitsusele. Seejuures lähtutakse ühinevate omavalitsuste selle aasta põhitegevuse eelarve mahust.
Palgapoliitikast
Rand sõnastas ka koalitsiooni palgapoliitika põhimõtte: “Tahame jõuda selleni, et nii hallatavates asutustes kui ka vallavalitsuses on konkurentsivõimelised palgad. Eeldades oma spetsialistidelt kompetentsi, peab olema ka palk niiöelda koes ja lõimes ootustega.”
Ranna sõnul on praegu palkade erinevused saare eri piirkondades olemas, aga suund on võetud, et need ühtlustada.
Teisipäevaks polnud vallavanema töötasu ega volikogu esimehe hüvitise või töötasu numbrit veel paika pandud. “Oleme teel palgakokkulepete poole, aga mingeid kindlaid kokkuleppeid ega otsuseid pole,” ütles Reili Rand.
Lepingu allkirjastamisel veel Hiiumaa vallavolikogu esimehe kandidaadi rollis Aivar Viidik lubas, et koalitsiooni koostöö saab olema hea. “Oleme leidnud palju ühist ja tõstnud ennast niiöelda sarnasesse toonusesse, et valitsemisprogramm ellu viia,” ütles Viidik.
Samas tõdes ta, et töö ei saa kindlasti olema kerge, kuna tegevjuhtimises on kindlasti palju väikseid detaile, mis alles vaja paika loksutada.

 

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
 • Volli͈, saarlane

  Kui koalitsioonilepingud on üldiselt kompromiss valimisloosungitest, siis tegelik sisu tuleb ilmekalt välja, kui võtta midagi taustsüsteemiks. Palju asju on Hiiumaal ja Saaremaal reguleeritud ühte moodi aga lahendatud erinevalt. Nt üks asi, mis kirjas nii Hiiumaa valla Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja valimisliidu Ühine Hiiumaa koalitsioonilepingus ja Saaremaa valla Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Eesti Reformierakonna ja Eesti Keskerakonna koalitsioonilepingus:

  • Koostöös naabersaartega seisame korrapärase, kvaliteetse ja senisest soodsama transpordiühenduse tagamise eest mandriga ning Hiiumaa ja Saaremaa vahel. Hiiumaa vald peab saama lennuühenduse ja parvlaevaliikluse korraldamisel üheks lepingupartneriks.

  vs

  • Seisame saarlaste vajadustele vastavate parvlaeva- ja lennuühenduste eest, et suureneks hanketingimuste koostamisel ja ühenduste korraldamisel kaasarääkimise võimalus.

  Parvlaeva- ja lennuühendused on nii saarlastel, kui ka hiidlastel lahendatud ühte moodi — parvlaevaühendus mandriga on üks leping erinevate laevadega, lennuühendus on kaks ühe hankega tehtud lepingut ühe lennukiga ja omavahelise parvlaevaühenduse puhul pole üldse mingit vahet, kummalt poolt Soela väina seda vaadata. Ja Hiiumaal läksid samade lepingutega asjad paremaks, Saaremaal aga viletsamaks.

  Hiidlased on kahe jalaga maa peal – asju saab teha ning ka edasi teha vaid koostöös ja seda mitmel tasandil ning Hiiumaa vald peab antud asjas olema Hiiu maavalitsuse ja HOLli õigusjärglane, täiesti loogiline. Saaremaal aga läks aastaid kogu töö tegemise mõeldud aur “Ühtse Saaremaa” vilele ja seetõttu ei saa mingis järjepidevusest või jätkusuutlikusest arengus rääkidagi Saaremaa puhul — tuleb lihtsalt lõpuks tööle hakata aga juba on koalitsioonilepingu tasandil “maa kärnas ja kärss külmand” — nii väike on see kaasarääkimise võimalus! Kuidas see, mis saarlaste väike, hiidlaste jaoks küllaldane oli ja on?!

  Haldusreformi tulemusena tekkinud suuremates omavalitsuses pidavat hakkama toimima massiefekt. Ja hakkabki — kus oli varem liikumine, see liigub hooga edasi ja kus asi seisis, seda on palju raskem liikuma saada.

   
   
   
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411