Reede, oktoober 27, 2017
 

Ka ratsanikku ja hobust oodatakse õhtuks koju


Hobused ei sünni siia ilma teadmistepagasiga, kuidas inimühiskonnas käituda ja toime tulla. Seda kõike neile õpetatakse. Samas on hobustel instinktid nagu igal loomal ja nende esimene reaktsioon kõigele hirmuäratavale on põgeneda. Seetõttu tasub alati pöörata suuremat tähelepanu liikluses osalevatele või sinna ekslikult sattunud loomadele.
Ka kõige parema ette­valmistusega ja suurte kogemustega hobune võib tekitada liiklusohtliku olukorra. Teinekord piisab kraavist lendutõusvast pardist, kes hobust ehmatab ja mille tulemusel võib hobune söösta maanteele autode vahele. Hobused, kes alles harjuvad maanteel erinevate liiklusvahenditega, võivad karta nii mootoriga kui ilma mootorita sõiduvahendeid, mootorrattaid, busse jne.
On mõned väga lihtsad tõed, mida meeles pidada, kui näete hobuseid liikluses: 1) aeglusta varakult; 2) möödu vaikselt ja võimalikult kaugelt.
Mida kindlasti EI TOHI teha: 1) ära lase signaali;  2) ära pressi enda sõidukiga n-ö looma külje alt läbi.
NB! Kui on kahtlus, et hobune ei allu tema käsitlejale, siis peatu ja oota märguannet. Hobuse allumatusest annavad märku tema tagurdamine, keerutamine, püsti tõusmine ja kõik muu, mis ei tundu otse edasi liikumisena. Hobuse rahustamine võib võtta veidi aega.
Hobustega tullakse maanteele väga paljudel erinevatel põhjustel ja eesmärk ei ole kindlasti liiklust häirida ega ka vajadus adrenaliini järele. Me teeme omalt poolt kõik, et liiklus sujuks. Ühtlasi soovime anda hobustele positiivseid kogemusi, mis muudavad nad julgemaks ja turvalisemaks.
Tänan kõiki, kes on üles näidanud hoolivust ja mõistvat suhtumist ning loodan, et piisava teavitustööga suudame teha teed kõigile ohutumaks.
KA MEID OODATAKSE ÕHTUKS KOJU!

 

Kommentaarid: 2

(kommenteerimine on suletud)

 
 • Tarvi Joost

  Kahjuks ei saa ei hobust ega ratsanikku aidata sest artikkel on tasuline ja nii jääbki teadmata mida saaksin nende heaks teha.

   
   
   
  • Artikkel on tasuta lugemiseks.

    
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411