Reede, oktoober 13, 2017
 

Hiiu Lehe küsitlust häkiti jälle

Hiiu Lehe veebis www.hiiuleht.ee avaldame aeg-ajalt küsitlusi, millele lugejad ka vastavad, kuid tavaliselt pole vastajaid just liiga palju – erandiks kipub olema valimiste aeg.
Seekordses gallupis pakkusime välja küsimuse: “Millistest valimisnimekirjadest saaks Sulle meelepärane koalitsioon? Vali kolm.”
Teisipäeval hakkas küsitlusele vastajate arv plahvatuslikult kasvama ja valimisliit Kodusaare edumaa teiste valimisnimekirjade ees kasvas mäekõrguseks. Päeva lõpuks toetas Kodusaart ühe koalitsioonipartnerina 60 protsenti vastanutest ehk 236 vastajat 398st.
Küsitluse logisid uurides selgus, et suur osa VL Kodusaar ja osa VL Ühine Hiiumaa n-ö toetushääli oli antud teisipäeval, 10. oktoobril ühelt ja samalt IPaadressilt 88.196.106.23 / 23-106-196-88.dyn.estpak.ee
Kella 15.02 kuni 15.12ni oli aadressi omanik lisanud valimisliidule Kodusaarele 208 toetushäält ja kella 15.34 kuni 15.35ni valimisliidule Ühine Hiiumaa 59 häält.
Hiiu Lehe veebiküsitlused on seadistatud nii, et hääle andmine salvestatakse hääletaja arvutisse ja igalt IPaadressilt saab hääletada vaid korra ja ühe kandidaadi poolt. Toimetus on teadlik, et on võimalusi, kuidas sellest piirangust mööda minna, kuid milleks? Kutsume mängima ausat mängu, sest mida enamat see Hiiu Lehe veebiküsitlus siis on.
Hiiu Leht tegi järelpärimise politseile, et saada teada, kes seda IPaadressi kasutab ja olla kindel, et niisuguse avalikkuse mõjutamisega ei tegele näiteks mõni vallaametnik.
Siinkohal avaldame ka meie väikese valimisküsitluse tegeliku eilse edurivi ilma nn vuhvelhäälteta: VL Ühine Hiiumaa – 59, Sotsiaaldemokraatlik Erakond – 53, Reformierakond – 41, VL Kodusaar – 26, EKRE/ Ei Tuugenitele! – 21, Keskerakond – 17, Isamaa ja Res Publica Liit – 11.
Samalaadne juhtum oli 2015. aasta veebruaris kui Hiiu Lehe veebis oli küsitlus “Millise hiidlase saadaksid riigikogusse?”
Toona kogus küsitluses teistest kandidaatidest mäekõrguselt rohkem hääli Georg Linkov. Pärast Hiiu Lehe artikli ilmumist võttis Linkovile üle 400 toetushääle lisanud isik politseiga ühendust ja ütles, et tegi seda, kuna see kandidaat talle tõesti meeldib. Politsei teatas toimetusele, et vestles isikuga, kes tunnistas oma tegu ja kahetses tehtut.

 

Sildid: ,

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
  • Ohissand

    Mis ajast on häkkimine küpsiste kustutamine? Andke oma kodulehe administraatorile piki kukalt. Väga lapsik viga küsitluse koodijupis.

     
     
     
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411