Reede, september 1, 2017
 

Tunnetega aitavad hakkama saada tegevuskaardid

repro
Enda tunnete teadvustamine, mõtestamine ja nendega toimetulek on ühtmoodi keerukad nii täiskasvanutele kui lastele. Selleks ongi välja töötatud abistavad tegevuskaardid, mis aitavad lapsel mängu teel tunnete ja enese kohta juurde õppida.
Tunded on elu loomulik ja lahutamatu osa. Pole olemas keelatud tundeid ning enamasti ei saa me neid ka valida. Küll aga ei kehti sama tunnetest ja mõtetest lähtuva käitumisviisi kohta, mida me saame teadlikult suunata ja valida.
Kui lapsel on raske oma tugevate tunnetega toime tulla ennast ja teisi kahjustamata, on hea võimalus appi võtta psühholoog Angela Jakobsoni
loodud tegevuskaardid, et vajalikku oskust noorest east peale arendada. Tegevuskaartide toel saame lapsele õpetada, kuidas oma tundeid mõista ja sõnastada ning kuidas oma käitumist eneseteadlikult juhtida. Tegelikkuses on positiivne mõju mõlemapoolne – kaartidega mängides avab lapsevanem ennast lapsega võrdselt ja näitab turvalist eeskuju oma tunnete sõnastamisel, saades ise ka võimaluse oma sisemaailma mõtestamiseks. Sellest tekkiv usalduslik õhkkond ja vastastikune pühendumine on hindamatu väärtusega.
Oskus kujuneb harjumusest ja harjumus jällegi harjutamisest – kaartide abil õpib laps eristama kurbust, viha, pettumust, hirmu jmt emotsioone ning arendab oma oskusi tunnetega toimetulekuks näiteks ebaõnnestumiste, trauma, leina, muutunud peresuhete jt keerukate olukordade puhul.
Hiiumaa Rajaleidja keskuses on spetsialistide abiga võimalik lausete lõpetamise kaartidega tutvuda. Lisaks on keskuses olemas tugevate tunnetega toimetuleku kaardid ja ka vestluskaardid paaridele. On ju hea paari­suhe peres kasvava lapse jaoks oluline arengueeldus.
Rohkem infot tegevus­kaartide sisu ja hankimis­võimaluste kohta saab kaartide autori kodulehelt või Rajaleidja spetsialistidelt keskuses kohapeal.

Aasa Saarna
Hiiumaa Rajaleidja
keskuse sotsiaalpedagoog

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411