Reede, september 15, 2017
 

Tulevikutöö arutelu näitab suunda

Peep Lillemägi | Hiiu Leht
Tulevikutöö võimalusi lahanud rahvus­vahelise konverentsi põhifookuses olid arut­elud, kuidas tehnoloogia areng ning muutuv majandus­maastik mõjutab meie tööd ja selle kvaliteeti. Hiiumaa jaoks võiks see areng olla võimalus.
Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise raames toimus sel nädalal Tallinnas kõrgetasemeline rahvusvaheline konverents “Tulevikutöö – uus reaalsus, uued lahendused”, mis tõi Eestisse tippjuhid ning poliitikakujundajaid töö-, sotsiaal-, haridus- ja e-riigi valdkonnast üle kogu maailma.
Konverentsi avas president Kersti Kaljulaid, võõrustajaks oli tervise- ja tööminister
Jevgeni Ossinovski.
“Peame kasutama digitaliseerimise ja automatiseerimise pakutavaid võimalusi töömaailma kujundamisel nii, et sellest saavad kasu nii töötajad, tööandjad kui ka ühiskond tervikuna,” ütles Ossinovski oma esinemises. “Veelgi olulisem on mõista tulevikutöö mitmekesisust ning kohandada haridus­süsteem tuleviku vajadustele vastavaks,” rõhutas ta.
Hinnanguliselt töötab 65 protsenti praegustest koolilastest tulevikus töökohtadel, mida veel olemas ei ole. “Siin hakkavad olulist rolli mängima meeskonnatöö, paindlikkus, e-oskused ja tahe ennast arendada, et ka täiskasvanuna pidevalt õppida,” rõhutas ta.
Tehnoloogiavaldkonnas tööd otsivatele inimestele töökohti vahendava rahvusvahelise ettevõtte Jobbatical asutaja ja tegevjuht Karoli Hindriks viitas Wall Street Journalis ilmunud arvamusele, et uue põlvkonna spetsiifiliste oskustega liikmed on senisest palju lõdvemini seotud asukoha ja rahvusliku identiteediga. Ühest maailma paigast teise liikumine ning elamaasumine on lihtsam kui eales varem. “Maailma seitsmest miljardist inimesest on iga seitsmes migrant. Majandusteadlased arvavad, et vaba liikumine võiks maailma 78 triljoni dollari võrra rikkamaks muuta,” märkis ta oma ettekandes.
“Kuidas maksustada IT-firmat, mille on iirlasest Eesti e-resident asutanud Tallinnas, võtnud sinna tööle India ja Ukraina arendajad ning müüb teenust Rootsi ja Saksamaale? Nii näeb välja tavaline maksustamisülesanne digitaalses majanduses,” kirjeldas rahandus­ministeeriumi asekantsler Dmitri Jegorov. Samas tõi ta näite, et Taxify ja Uberi digitaalsetel lahendustel põhinev koostöö maksuametiga on taksonduse maksu­laekumisi parandanud.
Hiiumaa jaoks positiivne
Sihtasutuse Tuuru juhataja Aivi Telvik ütles Hiiu Lehele tulevikutööga tekkivaid võimalusi kommenteerides, et hea elukeskkonnaga saare jaoks võib fakt, et töötegemine on kindla töökohaga üha vähem seotud, olla üksnes positiivne.
Telvik viitas, et omavalitsustel on võimalik asutuste kaupa jälgida tulumaksu laekumisi ning selle järgi ligikaudselt hinnata, kui palju laekub tulumaksu väljastpoolt saart. “Need numbrid on märkimisväärsed,” kinnitas Telvik. “Hiiumaal peame tegutsema selle nimel, et tänapäeva maailmas vajalikke oskusi omavatest edukatest ja jõukatest suvehiidlastest saaksid pärishiidlased,” on tema soovitus.
Hiiumaa plussideks nimetas ta suurepärast, just noortele peredele sobivat elukesk­konda.
“Oleme loomulikult uhked ka selle üle, et pigem turismisaarena tuntud Hiiumaa majanduse selgroog on tegelikult tööstus, kuid ka tööstusette­võtetes liinitööliste osakaal üha väheneb – kuna automatiseeritakse ja robotiseeritakse,” juhtis ta tähelepanu arengule, mis teisalt toob kaasa allesjäävate töökohtade palgatõusu.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411