Teisipäev, september 19, 2017
 

Truudusetud välja?

Valimisliidud on erakondadel varemgi tülinaks jalus olnud. 2000ndate algul tahtsid Reformierakond ja Keskerakond valimisliidud kohalike omavalitsuste valimistel lausa keelata. Õiguskantsler vaidlustas 2011. aastal vastu võetud seaduse ja riigikohus leidis, et valimisliitude keelustamine on õigusvastane.

Nüüd siis on käimas hoogne erakonnast väljaheitmine selle eest, kui erakonna liikmed kandideerivad valimisliitudes. Äsja sai sule sappa hulk Keskerakonna liikmeid, erand tehti millegipärast vaid Edgar Savisaarele.
Ajalehe Põhjarannik veergudel räägib üks väljaheidetuid, Kaarel Pürg, kes nagu ka Edgar Savisaar on Keskerakonna asutajaliige, ent keda see väljaheitmisest ei päästa. Pürgi sõnul ajendas teda valimisliidus kandideerima Keskerakonna juhtide ja peakontori hoolimatus kohalike küsimuste suhtes.
Sama karmilt kui Keskerakond, käitub “truudusetute” liikmetega ka Reformierakond. Nii heideti hulk erakonna liikmeid kohaliku valimisliidu tegemise eest välja Läänemaal. Teiste seas sai sule sappa isegi linnapea Urmas Sukles.
Sel nädalal peaks selguma, mis saatus ootab kolme Reformierakonna Hiiumaa piirkonna liiget: Tarmo Mänd ja Tõnu Otsason kandideerivad valimisliidus Kodu­saar, Üllar Padari valimisliidus Ühine Hiiumaa.
Padari, kes olnud Reformierakonna liige muljetavaldavalt kaua, 16 aastat, ütles, et ühines valimisliiduga, kuna usaldab neid inimesi, kellega koos valimisliit moodustati. Sisuliselt on see muidugi umbusaldus oma erakonnale. Eks erakonna ja piir­konna juhid peavad siis endalt küsima, mis on põhjus.

19. september 2017

 

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411