Teisipäev, september 26, 2017
 

Suur vale, väike vale ja statistika ehk miks on Hiiumaa majutuskohtade täituvus nii madal

Harda Roosna | Hiiu Leht
Hiiumaa majutus­asutuste tegelikkus ja statistika omavahel ei klapi – oletatavasti on majutus- ja voodikohti kirjas kolmandiku võrra vähem, kui neid tegelikult on.
Statistikaameti turismiinfot puudutavatest andmetest saab teada, et 2016. aastal oli Hiiumaal 60 majutusettevõtet, kus oli kokku 545 tuba 1428 voodikohaga. Majutatuid oli sama andmebaasi alusel 19 684 ja kokku 34 678 ööbimist. Ööpäeva keskmine maksumus oli 23 eurot. Tubade täituvus oli selle andmebaasi alusel 18 protsenti. Voodikohtade täituvus 14 protsenti.
Statistikaameti statistika levi osakonna vanemkonsultant Sille Tiitsmaa kirjutas, et Hiiumaa turismi mõjutab hooajalisus ja see peegeldub ka statistilistes näitajates. “Hooajalisus on põhjuseks, miks aasta keskmine tubade ja voodite täitumus on nii madal, sest tubade ja voodite täitumuse arvutamisel on kaasatud ka hooajaväliselt suletud toad ja voodikohad,” kirjutas ta.
“Kui võrrelda eelnevaid aastaid, siis on näha, et majutuskohtade täituvus on igal aastal suhteliselt sarnane,” lisas ta.
2017. aasta andmeid ametil veel ei ole, aga Hiiumaa majandusülevaatest 2015 selgub, et aasta varem olid numbrid väga sarnased mullustele.
Turismiliit: Statistika kajastab kolmandikku
18 aastat Hiiumaa turismi arendamisega tegelenud Hiiumaa turismiliidu juhatuse liige Ly Kaups ütles, et pilt, mis sellise andmete kogumise viisiga saadakse, ei ole adekvaatne. “Kui võrdleme kasvõi parvlaevade kasvavaid üleveonumbreid või tuletornide külastuste arvu, siis see lihtsalt ei saa õige olla,” ütles Kaups.
Ta oletas, et ehk kajastab statistikaametis toodu kaht kolmandikku tegelikkusest. Nii näiteks on Hiiumaa turismiliidu andmetel saarel 80 majutuskohta ja 1700-1800 voodikohta. Nii on ainuüksi majutuskohtade tegelik arv kolmandiku ja voodikohtade arv viiendiku kuni kolmandiku võrra suurem kui need arvud, mida kasutab amet.
Miks kõik need majutus- ja voodikohad statistikas ei kajastu, ka see on aastate jooksul selgeks saanud. Nimelt peab statistikaamet arvestust majutuskohtade üle, kus on üle viie voodikoha. Hiiumaal on aga palju väikesi majutuskohti, suuri hotelle, kus külastajate arvu üle täpset arvestust peetakse, seevastu väga vähe.
“Kuna see statistika pole mingi range kohustus ega millegi muuga seotud, siis pooled Hiiumaa majutus­asutused annavad mingi suvalise numbri, et asi kaelast ära saada,” väitis Kaups. Teise põhjusena oletas ta, et majutajad kardavad maksu- ja tolliameti sekkumist.
“Oleme aastaid võidelnud, et oleks teistsugune statistika kogumise süsteem, sest see mudel ei tööta väikeste majutuste puhul,” rääkis Kaups. “See ei ole ainult Hiiumaa probleem, aga meie jaoks on see probleem, kui tahame saada saarele suuri investeeringuid, siis võetakse need numbrid ja öeldakse – mida te üldse tahate,” nentis ta.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411