Reede, september 8, 2017
 

Nelja Nurga Galerii avas oma esimese välisnäituse

Harda Roosna | Hiiu Leht
Harda Roosna | Hiiu Leht
1. septembril avati pidulikult Nelja Nurga Galerii esimene välisnäitus – Austria kunstnike “Salzburg: Visioonid”.
Galerist Kalli Sein ütles Hiiu Lehele, et austerlased võtsid ise nendega ühendust: “Nad olid kuskilt kuulnud, et niisugune galerii on olemas, kuid arvasid, et teeme ainult kohalike kunstnike näitusi.” Kuuldes, et nii see pole, pakuti näitust, mis pühendatud Salzburgi Austria koosseisu kuulumise 200. ja Eesti Vabariigi 100. aastapäevale.
Sein märkis, et kuna tööd on rändnäituse jaoks tehtud, on formaadid üsna ühesugused, kuid kultuuriülevaatena on see näitus siiski väga huvitav.
Pidulik avamine
Austria suursaadiku asetäitja Cornelia Godfrey rääkis avamisel, kuidas need tööd suhestuvad Salzburgiga läbi ajaloo. Pikemalt avas ta Marlene Schaumburgeri maali “Härjapesijad”, millel jäädvustatud legend Salzburgi kohta. Legendi järgi olevat Salzburgi elanikud 30aastase sõja ajal ümberpiiratud linnas tulnud mõttele viimast härga mitte tappa, vaid värvida see iga päev eri värvi ning näidata seda siis iga päev linnamüürilt vaenlasele. Härgade petlikult suur arv sundinud piirajaid arvama, et linnas on veel küllalt toitu ja nad tõmbusid tagasi.
Hiiu vallavanem Reili Rand tänas Nelja Nurga Galerii pidajaid, tunnustades neid selle eest, et nad on piire ületades toonud galeriisse esimese rahvusvahelise näituse ning kinkis lilled suursaatkonna esindajale. Näituse avamisel musitseeris Siim Liik flöödil.
Näituse kuraator Peter Rieder ise näituse avamisel osaleda ei saanud, kuid näituse­töid tutvustas galerist Kalli Sein. Ta osutas Jutta Duschli toredale keskaegses stiilis maalitud kaksikportreele, millel kujutatud üks Austria valitsejaid, von Raitenau oma kooselunaise Salomega, kes sünnitas talle 15 last. Eesti juurtega kunstniku Renate Kammaufi tööd on pühendatud Salzburgi kõige kuulsamale pojale Mozartile, kuid peategelane on mitte helilooja ise, vaid tema koeratüdruk Pimperl, kes oli väga oluline persoon Mozartite peres.
Näitusetööde ülevaatliku tutvustuse leiab ka kaunilt kujundatud bukletis.
Esimest korda saarel
Hiiu Lehele ütles Godfrey, et see on tema esimene reis saarele. Ta kiitis merereisi, mis oli väga kiire ja mugav ning peatuskohta Ungru külalistemajas, mida ta nimetas suurepäraseks.
Godfrey vahendas ka sel suvel Hiiumaad külastanud suursaadiku muljeid, kes lausa armus sellesse paika. Näitus avati reedel, aga Godfrey jäi saarele esmaspäevani – nii jõudis ta saarele ringi peale teha. Näiteks kohtusime temaga laupäeval Ristna tuletorni juures.
Godfrey avaldas lootust, et väga hea koostöö hiidlastega jätkub ka tulevikus.
Koos temaga oli näituse avamisel ja saarega tutvumis­reisil saatkonna kultuuri­sekretär Anne Laur, kes saatkonnas töötanud selle esimesest päevast ja Hiiu saarel sage külaline. Laur meenutas, et Hiiumaal oli Austria näitus viimati 2013. aastal muuseumi Pikas majas kui seal esitleti Viini kohvikuid kui UNESCO maailma kultuuripärandit. See näitus avati koos kohvikutepäevaga ja kogus muljetavaldavad 2000 külastust.
Austria suursaatkond on 20 aasta jooksul korraldanud palju näitusi, kuid “Salzburg: Visioonid” on esimene, mis koosneb erinevate autorite originaaltöödest. Näitus on Salzburgi kunstnike liidu, mis ühendab professionaalseid kunstnikke kogu liidumaalt, neljas näitus Eestis.
Anne Laur lisas, et kõigi nelja näituse kuraator Peter Rieder, kes toonud Eestisse Austria kaasaegset kunsti, naljatab, et tema tööd on Eestis rohkem ringi rännanud kui ta ise.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411