Reede, august 11, 2017
 

Tüür: Tundsin end lae all hõljumas

Helja Kaptein
Helilooja Erkki-Sven Tüür, kes Pühalepa muusikafestivalil oma teose “Lichttürme” Eesti esiettekandel viibis, ütles, et tunneb end pärast kontserti kui üles tõstetud, nagu lae all hõljumas.
Igal aastal augusti algul toimuva Pühalepa muusika­festivali keskmes on vana- ja kaasaegse muusika kõrval ka Hiiumaalt pärit heliloojate, eelkõige Erkki-Sven Tüüri looming. Pühapäeval kõlas kuuenda Pühalepa muusikafestivali lõppkontserdil Tüüri uudisteose “Lichttürme” [tule­torn] Eesti esiettekanne. Teose maailma esiettekanne oli Saksamaal. “Lichttürme” jõudis kuulajateni ansambli Yxus esituses, mängisid Leho Karin tšellol, Marrit Gerretz-Traksmann klaveril ja Harry Traksmann viiulil.
Tüür, kes ka ise kuulajate hulgas viibis, ütles, et tunneb end pärast kontserti kui üles tõstetud, nagu lae all hõljumas. “Selline muusikute tase ja pühendumus ja mõistmine on igale heliloojale meeltülendav kogemus,” ütles Tüür.
“Need esitajad tunnevad muusikat läbi ja lõhki ning see töö, mis nad selle uue trioga tegid, on muljetavaldav,” jagus heliloojal kiidusõnu hulgi. “Seda muusikat kirjutades ma seda pala nii ette kujutasingi, seega jalustrabavaid üllatusi omale ei olnud, aga vaimustav oli esituse tase.”
Tüür kiitis ka festivali toimumispaika, Pühalepa kirikut selle hea akustika pärast. “Oluline on ka see, kuidas konkreetne muusikapala sobitub antud ruumi,” selgitas Tüür ja ütles, et kammermuusika jaoks sobib Pühalepa kirik ideaalselt.
“Pühalepa muusikafestivaliga on loodud väga ilus traditsioon ja ma loodan, et see jätkub,” lisas Tüür.
Kontserti kuulanud luuletaja Viiu Härm rääkis, et koos abikaasa Paul-Erikuga käivad nad igal aastal festivalikontsertidel ja kavatsevad seda tava jätkata.
“Muusika on universaalne kunst, mis läbi emotsioonide jõuab igaüheni,” kinnitas Härm. “Seekord lähen siit sellesse, igas mõttes muutlikku maailma parema, helgema tundega.”
Esivanemate pärandi kandjad
Kolme päeva jooksul pakkus tänavune Pühalepa muusika­festival viis mitmekesist ja kõrgetasemelist kontserti.
Festivali korraldaja, Kerema Kultuurikoja esindaja Tõnis Peikel ütles pühapäevase kontserdi eel: “Mis võiks olla parim meelespidamine meie esivanematele, kui siitsamast saarelt pärit helilooja loomingu esitamine Pühalepa kirikus.”
Festivali algatajate, õdede Kristel Üksvärava ja Tiiu Tulviku ning venna Tõnis Peikeli vanavanaisa Gustav Liit oli Pühalepa kiriku oreli­mängija.
Peikel avaldas lootust, et seal “üleval” ollakse tänulikud selle muusika eest. “Meie aga oleme tänulikud oma esivanematele tehtu eest.”
Festivali korraldab MTÜ Kerema Kultuurikoda paljude toetajate abiga, selle kunstiline juht on Endrik Üksvärav.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411