Teisipäev, august 22, 2017
 

Torupilli Jussi näitus ERMis

Augustikuu lõpuni on Eesti rahva muuseumis Raadil Hiiumaa muinsuskaitse seltsi näitus Torupilli Jussist ehk kuulsast torupillimängijast Juhan Maakerist.
“Lubage endale enne suve lõppu üks mõnus puhkus Tartus ja minge vaadake, kuidas vanahärra ennast uues muuseumis tunneb,” soovitab seltsi juhatuse liige Maarika Leis-Aste.
Näitus on avatud ERMi Hurdataguse galeriis, kuhu muuseumi A-sissepääsust pääseb täiesti tasuta. Näitus jääb avatuks augustikuu lõpuni.
Hiiumaa muinsuskaitse seltsi fotonäitus “Torupilli Juss – Hiiumaa kuulsaim rahvapillimees” valmis mullu aprillis ja seda esitleti Kärdla kultuurikeskuses. Näitus ja kirjatöö Juhan Maakeri elust ilmus seltsi toimetistes ja mõlemad koostas seltsi liige Aivar Viidik.
Torupilli Juss ehk kodanikunimega Juhan Maaker (26. märts 1845 – 21. september 1930) alustas torupilliõpinguid kümneaastaselt. Pillimäng ei olnud toona noore hiidlase peamine tegevus, mille järgi teda oleks tuntud. Täiskasvanuna teenis Juss leiba oma kahemastilise purjekaga Viidemann Tallinna rahvale küttepuid viies. Jussi tee kuulsusele sai alguse pärast tütre Anni ja abikaasa Liso surma, misjärel Juss andis oma põllud ja hooned sugulasele, saades vastu prii ülalpidamise elu lõpuni. Nii algas 76aastaselt Jussi uus elu, mille ta pühendas täielikult torupilli mängimisele ja rahva ees esinemistele. Rikkalik pildimaterjal ja tekstid näitusel toovad esile karismaatilise pillimehe eluloo.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411