Teisipäev, juuli 25, 2017
 

Valimiste esinumbrid selgumas

Harda Roosna
Nüüd, mil maa­vanem on välja kuulutanud valimised Hiiumaa vallavolikogusse ning ringkonnakohus valdade kaebuseid sund­liitmise vastu arutlusele ei võtnud, on paras aeg uurida, kes oktoobris Hiiumaal kandideerivad.
Maavanem kuulutas 13. juulil välja valimised Hiiumaa valla volikogusse, ent erakonnad ja vähemalt üks valimisliit tegid selleks ettevalmistusi juba kevadel. Seega varianti, et Hiiumaal võiks jätkata enam kui üks vald, hiidlased ise eriti ei uskunud.
Esimesena käisid esinumbri välja sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna (SDE) Hiiumaa piirkonna üldkoosolekul kinnitati Hiiumaa valla valimis­nimekirja esinumbriks praegu Hiiu vallavanema ametis olev Reili Rand. See toimus juba 26. mail.
Reformierakonna (RE) esinumber Hiiumaa valla­volikogusse kandideerimisel on kuu lõpus maavanema ametist vabanev Riho Rahuoja, kes erakonna Hiiumaa organisatsiooni üldkoosolekul­ üksmeelse toetuse sai.
Nii Rand kui Rahuoja kinnitasid, et erakond soovib kõigis viies valimisring­konnas kandidaadid välja panna.
Teised erakonnad vaikselt küll tegutsevad, ent otsusteni veel jõudnud ei ole. Erakonna­ Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) Hiiumaa piirkonna esimees Tiit Harjak ütles, et juhatus arutab Hiiumaa vallavolikogu kandidaatide teemat lähipäevil, sealhulgas seda, kes võiksid olla ringkondades esinumbrid. “Keda esitatakse Hiiumaa vallavanema kandidaadiks või volikogu esimehe kandidaadiks, ei ole samuti veel lukku pandud,” selgitas Harjak.
Keskerakonna Hiiumaa piirkonna esimees Ants Vahtras ütles, et erakonnas pole lõplikke seisukohti kujundatud. “Plaanime seda teha augusti alguses,” ütles Vahtras.
Valimisliidud
Vabaerakond võttis vastu seisukoha, et nemad kohalike omavalitsuste valimistel ei kandideeri ja toetavad valimisliite. Üks väljund selleks on internetilehekülg www.vabavärk.ee, kus valimis­liidud saavad oma sõnumeid edastada. Loo ilmumise ajaks Hiiumaa valimisliite seal registreeritud ei ole, küll aga näiteks Saaremaa või Läänemaa valimisliidud.
Kindlasti tulevad valimisliidud välja ka sel sügisel. Avalikus ruumis on enim kõlapinda saanud Ühine Hiiumaa, mille mais asutasid nelja valimisliidu, Üks Hiiumaa, Arenev Käina, Koostöö ning Vabad Hiiumaa Kodanikud liikmed ja nende toetajad. Juba siis käidi välja, et sügisesteks valimisteks plaanitakse koonduda.
Ühingu juhiks valitud Margit Kagadze ütles, et meeskond täieneb pidevalt ja konkreetsed kandidaadid tehakse teatavaks sügisel. “Vallavanem peab meie hinnangul olema eelkõige väga hea tegevjuht, kes suudab erakonnaüleselt saare eest seista nii kohalikul kui riiklikul tasandil,” edastas
Kagadze seisukoha.
Hiidlased ongi seni eelistanud valimisliite: nii on saare neljas volikogus kokku
52 kohta ja 2013. aasta valimistel pääses volikogudesse 37 valimisliidu esindajat ehk enam kui kaks kolmandikku kõigist. Seevastu suurtel erakondadel nii hästi ei läinud. SDE ja RE teenisid vaid kaks kohta Hiiu vallavolikogus. Keskerakond nii Hiiu kui Käina vallas kaks. IRL kuus Hiiu vallas ja ühe Emmastes.

Hergo Tasuja

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411