Reede, juuli 14, 2017
 

Triigi Filharmoonia esimene tantsulavastus

www.jaanulst.ee
“Saarte äratus” on esimene tantsu­lavastus, mis tuleb ettekandmisele tänavu juunis avatud Triigi Filharmoonias ja toob lavale saarte muinasvägilased.
Kaks sõpra, Hannaliisa Uusma ja Teele Vares ehitasid mullu EASi toel Triigi sadamasse eksperimentaalse teatri- ja muusikalava, mis leidis äramärkimist ka 2016. aasta puitehitise konkursi žürii poolt.
Iseäralik lava avati juuni lõpul pianist Kalle Randalu kontserdiga Hiiumaalt toodud kontsertklaveril. Juba täna õhtul tuuakse filharmoonias publikuni esimene tantsu­etendus. Uusma ja Vares nimetavad Triigi Filharmooniat oma suvepuhkuseprojektiks, mille läbivateks teemadeks võiksid olla algupärandid ja kohalik algatus.
Filharmoonia esimese algupärase nüüdistantsulavastuse “Saare äratus” koreograaf on Jaan Ulst, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres, valguskunstnik Taavi Toom, dramaturg Kristi Kandima, tantsivad Ivar Lett, Kaitel Poobus, Liis Vahter, Kadri
Kanemägi, Heljus Saks ja Juhan Kanemägi.
Tegelasteks saarte rahvapärimusest tuntud vägilased Tõll, Piret, Leiger, Tiiu, Vana­pagan ja tema naine Pabiloona. “Me tuletame meelde hiiud ning avame nende erinevad küljed, ka need, mis on ehk ajaloo unustusse jäänud. Me äratame üles vanad tegelased ning toome need kokku ühte ajahetke, millest saab omaette lugu loo loomisest,” on kirjas lavastuse tutvustuses.
“Ühtlasi on see lugu isoleerunud inimesest, kes enam ei mäleta, kas on seda tahtlikult või mitte. See on lugu inimesest, kes otsib pääsu oma saarelt. See on lugu inimestest, kes sulanduvad üheks, astudes endast kaugemale. See on lugu inimestest, kes said vabaks.”
“Saare äratuse” etendused toimuvad reedel, 14. juulil, laupäeval, 15. juulil ja pühapäeval, 16. juuli Triigi Filharmoonias Triigi sadamas Saaremaal.
Sadama filharmoonia
Hannaliisa Uusma avastas neli aastat tagasi Triigi sadamas vana baarimaja, kus juba pikemat aega midagi ei toimunud. Koos Teele ­Varesega avasid nad seal väikese pop-up-kohviku ja juba esimesel kohvikusuvel tuli mõte, et peale söögi võiks pakkuda ka midagi hingele. Tehtud sai mõned kontserdid ja filmi­õhtud. Vähese reklaami peale tuli kohale üllatavalt palju rahvast ja teisel suvel olid plaanid juba natuke julgemad.
Kuna väliüritusi kippus kimbutama vihm, hakati otsima lahendust. Katsetati suurte sõjaväetelkidega ja sellest omakorda kasvas välja mõte, et paluks arhitektidest sõpradel joonestada väikese varjualuse. “Nemad tulid muidugi juba välja päris uhke eskiisprojektiga – ei saa öelda, et see on varjualune,” rääkis Vares kultuuriajakirjale Sirp. See omakorda motiveeris otsima vahendeid, et plaan teoks teha. Ehitust toetasid Ettevõtluse arendamise sihtasutus, aga ka eraannetajad. Hoone arhitektid on Riin Kersalu ja Mihkel Meriste (Kersalu Projektbüroo), ehitaja Arens Ehitustööd. Kuna Triigi sadam on lisaks parvlaevapeatusele ka jahisadam, on talvisel ajal filharmooniat kavas kasutada väikejahtide ja kalapaatide kuurina.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411