Reede, juuli 28, 2017
 

Talu uksed avas soov parandada kitsede mainet

Kaja Hiir-Rinne
Lepaniidi talu osales avatud talude päeval teist korda. Perenaine Kaire Vannas ütles, et ajendiks oli soov pakkuda huvilistele võimalust loomadega tutvuda ning muuta väärarvamust kitsedest ja kitsepiima õudsest maitsest.
Seekordsel avatud talude päeval luges perepoeg pliiats-paber näpus kõik külastajad täpselt kokku ja sai numbriks 325.
Mullu loendati autosid ja saadi sadakond, kalkuleerides, et igas autos oli kaks kuni viis inimest, oletas Kaire Vannas, et mullu oli külalisi ehk rohkemgi.
“Õhtuks võttis ikka täitsa läbi,” nentis ta. “Ei teadnud enam mida rääkidagi, pakkusin, et ehk küsite midagi.”
Kõige lahedam elamus oli, kui Kaire andis lastele vilja, et need saaks seda lammastele-kitsedele peo pealt pakkuda. “Hästi hea oli vaadata, kuidas mõni laps nii naerda kihistas kui lammas peo pealt vilja sõi – selline vahetu emotsioon,” meenutas ta.
Kõige naljakam eksiarvamus­ oli aga see, et kardetakse – kuna kitsedel on sarved peas, võivad nad inimest lüüa või rünnata.
Lisaks töökale emale-isale ja tublidele lastele, lammastele­-kitsedele ja karjakoertele, on Lepaniidi talu tuntust kogunud sellega, et suviti töötavad talus tihti välismaalased, kel sooviks teha tutvust nii maaeluga kui Eesti ja Hiiumaaga.
Näiteks praegu on talus üks paarike Prantsusmaalt ja üks Taivani poiss, lähiajal on tulemas veel kaks prantslast. Kõige kaugemad abilised talus on olnud Jaapanist, varem Hongkongist. Jaapanist eriti palju. Paljud tahaksid ka tagasi tulla, aga programmiväliselt on sõit üsna kulukas. Siiski tuleb veel sel aastal Lepaniidile tagasi üks tšehhi tüdruk.
Kümne aasta jooksul on programmide EstYes ja Woof kaudu Lepaniidi talust läbi käinud poolsada külalis­töölist. Nii on Vannased aastaid olnud suurepärased Hiiumaa ja maaelu tutvustaja.
Nii nagu ei sulge Lepaniidi pere oma talu ust programmide kaudu tulijaile, lubab Kaire Vannas talus külalisi oodata ka järgmisel aastal. Juhul kui avatud talude päeva korraldamist ikka jätkatakse.
Esialgsetel andmetel tehti sel aastal avatud talude päeval ettevõtetesse üle 120 000 külastuse. Uksed avas rekordilised 280 talupidamist ja põllumajandustootjat. Hiiumaal võttis külalisi vastu neli lahket talu: Lepaniidi talu, mis tegeleb köögiviljakasvatuse, lamba- ja kitsekasvatusega, valmistab kitsepiimast tooteid, Alapiima talu, mille tegevusalaks piimatootmine nii lehmade kui kitsedega, Luidja tsirkusetalu, mis tegeleb maaturismiga, ja Uue-Hendriku talu, kus kasvatatakse kodulinde.

HERGO TASUJA

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411