Teisipäev, juuli 18, 2017
 

Pillimeheõigus – Lekarerätten

internet
Rootsi ansambel Lekarerätten esitab traditsioonilist muusikat ning esineb Hiiu Folgil laupäeval, 22. juulil kell 18.30 Kassari kiige­platsil. Ansambli nimi on väga vana rootsikeelne sõna, mis täna­päeval enam kasutusel polegi ning see tähendab “pillimeheõigus”. Nii võiks öelda, et Lekarerätteni muusikud realiseerivad laval oma õigust mängida traditsioonilist muusikat.
Mis väärtus on pärimusmuusikal teie jaoks ja kuidas see teie ansamblis väljendub?
Me leiame, et on lahe, kuidas rahvamuusika on nii pikalt püsinud võrreldes näiteks väga kommertsiaalse tänapäevamuusikaga, mis võib üsna kiiresti kaduda. Meloodiates, mis on niivõrd pikalt püsinud, on mingi substants ja rahvamuusika on mitmes mõttes ajatu. See kannab endas jutustust loodusest ja ühiskonnast ja ületab kõik riigipiirid.
Miks on tähtis oma pärimust hoida?
Kõigepealt pead selgeks tegema, mis traditsioon sinu jaoks on ja mis selles on olulist, mida hoida. Meie jaoks pole see, mis on traditsioonis olulist, objektiivne. On tähtis säilitada ja mõista oma traditsioone, et mõista ja hinnata teiste omi.
Mida teate Eesti muusikast?
Oleme toetanud Eesti muusikat ja tantsu paljude koostööprojektide kaudu nagu Ethno ja Nordtrad. Eesti ja rootsi muusika on mitmel viisil sarnased, näiteks on mõlemal maal olemas polkad ja ka muusika tonaalsus meenutab üksteise oma. Ka pillid nagu hiiu kannel ja torupill on ju mõlemal maal.
Mida teate Hiiumaast ja mida ootate Hiiumaa kontserdilt?
Me teame, et Hiiumaa on olnud pika aja vältel Rootsi osa ja me loodame oma külas­käigu ajal saarele Hiiumaast rohkemat teada saada.
Ootame energia-, rõõmu- ja tantsuküllast kontserti. Isegi kui rootsi tantse ei oska, võib jalgu lihtsalt oma tahtmise järgi liigutada!
Miks tegelete muusikaga? Mida muusika teie jaoks tähendab, mis võimalusi see annab?
Muusika lihtsalt meeldib meile nii väga. Muusika võib mõjutada nii mängijat kui ka kuulajaid. Sul on võimalus väljendada oma arvamust või tunnet uskumatult võimsalt, kui sa teed seda muusika kaudu. Muusikaga tegeledes saad võimaluse näha ja kogeda väga paljut.

Küsimustele vastasid ansambli liikmed Olof Kennemark, Albin Broberg, Oskar Lindström ja Anton Johansson, küsis Riina Tobias.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411