Reede, juuli 14, 2017
 

Külalisi ootab 275 avatud ustega talu, Hiiu saarel neli

Harda Roosna | Hiiu Leht
23. juulil toimuvale üleeestilisele avatud talude päevale on registreerunud rekordiliselt palju, 275 talu ja põllumajandus­tootmist.
Avatud talude päeva projektijuht Karolin Lillemäe maaeluministeeriumist nimetas erilisemaid: “Avatud talude päeval saab kino Soodevahe talus Harjumaal, teatrit Alle-Saija teatritalus Põlvamaal, tsirkust Luidja tsirkusetalus Hiiumaal ja palju muud huvitavat.”
Oma lemmikud saab valida avatud talude andme­baasist, kust leiab ka sada esma­kordselt uksi avavat talu.
Avatud on Harjumaalt registreerunud 45, Pärnumaalt 36, Tartumaalt 27 , Valgamaalt 20, Lääne-Virumaalt ja Viljandi­maalt 18, Põlvamaalt 17, Ida-Virumaalt 16, Võru, Lääne- ja Saaremaalt 14, Rapla­maalt 12, Järvamaalt 11, Jõgevamaalt 9 ja Hiiumaalt 4 talu.
Luidja tsirkusetalus ootavad külalisi klounid Helena Ehrenbusch ja Ulricke Jäeger, päev läbi toimub tsirkuseteemalisi osalustöötubasid, sh tsirkusemängud, tsirkuse­tantsud, žongleerimine, esinemine jms.
Kõpus Suurepsi külas ootab külalisi Tiit Männamaa Uue-Hendriku linnukasvatustalu, kus näeb palju liike põnevaid kodulinde – kanu, hanesid, parte, aga ka faasaneid ja paabulindu.
Käina vallas Ristivälja külas avab kolmandat aastat uksed perekond Vannase Lepaniidi lamba- ja kitsekasvatustalu. Pererahvas tutvustab, kuidas käib lamba- ja kitse­kasvatus koos karjavalvekoertega, kuidas valmivad kitsepiimast juust ja jogurt. Esitletakse talu köögiviljakasvatust ja saab külastada väikest talupoodi.
Neljandaks ootab külalisi Pühalepa vallas Ala külas asuv Sulev Matto Alapiima talu. Pererahvas räägib külalistele lüpsilehmade, noorloomade ja vasikate kasvatamisest, tutvustab robotlüpsi. Näha saab piimakitsi ja nende imearmsaid tallesid. Talu hoovil on põllumajandus­masinate väljapanek ja tehakse väljasõite talu viljapõldude vaatlemiseks.
Ettevõtetega saab lähemalt tutvuda veebikaardil www.avatudtalud.ee. Osalevate ettevõtete kohta on kaardil kirjas tegevusvaldkonnad, kontaktandmed ja päeva programm.
Lehel www.avatudtalud.ee on kirjas ka meelespea külastajale: varu külastusteks aega; võta kaasa hea tuju; jälgi vastuvõtjate juhiseid; pea kinni kellaaegadest; võta kaasa sularaha; vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided; jäta oma lemmik­loom koju – säästad nii taluloomi kui oma lemmikut; küsi pererahvalt küsimusi; naudi päeva!
Esimene avatud talude päev toimus 2015. aastal, kui oma uksed avas külastajatele 147 talu, mullu osales 234 talu.
Avatud talude päeva korraldavad maaelu­ministeerium, maamajanduse info­keskus, Eesti põllumajandus-kaubandus­koda ning Eesti­maa talupidajate keskliit. Kaasatud on ka kohalikud
Leader-tegevusgrupid ja Eesti­ külaliikumine Kodukant.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411