Reede, juuli 14, 2017
 

Homecoming festivali aukülaline

hiiumaahomecoming.com
hiiumaahomecoming.com
12. festival Hiiumaa Homecoming üllatab taas eriliste külaliste loeteluga, nimekaim neist Lev Markiz – vene dirigent ja dissident, kes viimased 40 aastat elanud Hollandis.
Festivali korraldaja, Tallinna ja Moskva konservatooriumi õppejõud Dmitri Bulgakov ütles, et 88aastane dirigent võtab kauge sõidu ette noortest muusikutest loodud projekti­orkestri Homecoming ja Hiiumaa pärast.
“Enamasti on ta dirigeerimisest loobunud, teeb seda ehk paar korda aastas ja siis peamiselt juhendab noori, kuid see festival ja noorte­orkester ning eriti Hiiumaa pakuvad talle suurt huvi,” ütles Bulgakov. Ta rääkis, kuidas vanameister on Hiiu saart internetis tundma õppinud ning jagab temaga oma avastusi.
Esimest korda kohtusid nad Markiziga talvel Moskvas, kus ta dirigeeris spetsiaalselt selleks kokku pandud ansamblit, mis koosneb noortest muusikutest.
Hiiumaale lendab Lev Markiz Šotimaalt, kus ta praegu veedab aega oma tütre juures. Ta saabub nädalajagu varem ja jääb pisut kauemaks, et saart tundma õppida ja siin puhata.
“Ta on täiesti unikaalne ja äärmiselt huvitav isiksus, sügav inimene, kellega on väga huvitav vestelda ja ehkki aastaid on tal juba palju, on ta hing noor – silmad leegitsevad ikka!” rääkis Bulgakov vaimustusega.
Dirigent Lev Markiz on sündinud Venemaal Moskvas, õppinud Moskva konservatooriumis viiulit, hiljem dirigeerimist. Ta on suurte vene muusikute Mstislav Rostropovitši ja Vjatšeslav Richteri kaasaegne, sõbrustas Dmitri Šostakovitši ja Alfred Schnittkega ning oli tollases Nõukogude Liidus kuulus juba 60ndatel.
“Ta on koos musitseerinud absoluutselt kõigi nende suurtega, keda praegu enam pole,” nentis Bulgakov.
Markiz töötas Moskva Kammer­orkestriga ja asutas populaarse ansambli Moskva Solistid. Sama tuntuks kui muusikas, sai ta ka Venemaa dissidendina, esitades n-ö keelatud muusikat. Markiz emigreerus, nagu mitmed teised tollased loovinimesed, ning elab 1981. aastast Hollandis. Seal alustas ta vabakutselisena tööd mitmete orkestritega Euroopas, Kanadas ja Iisraelis. Aastal 1988 nimetati ta Amsterdami Nieuw Sinfonietta peadirigendiks, kus töötas aastani 1997 jätkates siiski orkestri dirigeerimist ja lindistusi.
Kammerorkester Home­coming Lev Markizi dirigeerimisel esineb kolmel Hiiumaa festivalikontserdil: 27. juulil Kärdla kultuurikeskuses, 29. juulil Soonlepa mõisas ja 30. juulil Pühalepa kirikus, samuti tänavuse festivali lõppkontserdil, 2. augustil Tallinnas Mustpeade majas.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411