Teisipäev, juuli 11, 2017
 

Hiidlaste seostest Muhuväinaga

Aron Urb
HIIUMAA MUUSEUM
HIIUMAA MUUSEUM
Kuigi juubeliregatt, 60. Muhu väina regatt Hiiumaa sadamaisse ei põika, on regatil Hiiu saarega seoseid küllalt. Praegu võidupositsioonil kulgeval Kalevi jahtklubi jahil Forte istub tihedasti kannul hiidlaste jahtklubi Dago alus Olympic. Regati esimene rändkarikas aga oli hiidlase Uno Poola (1926–2008) käes.
Esimesest regatist osa­võtnutena olid regati avamisel osavõtjaid innustamas Aime Kreis ja Ülo Vooglaid, Uno Poola, kahjuks, on aastaid manalamees.
Poola oli Eesti meister purjetamises aastatel 1960 – 1961, nn Poola purje leiutaja. Tegutses koorijuhina ja pensioni­põlve veetis koos abikaasa Lea Sibul-Poolaga Kärdlas oma vanematekodus, kus abikaasa elab siiani.
Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo ütles, et karika ja mitmeid muid esemeid tõi 2012. aastal muuseumile Uno Poola abikaasa Lea Sibul-Poola. Kuna annetatud esemete seas on ka kolm diplomit esimese Muhu väina regati etappide võitmise kohta, oletab Põllo, et tegu on ikkagi ilmselt Uno Poolale antud ja tema kätte jäänud karikaga. Uno Poola oli esimesel Muhu väina regatil jahi “Danko” meeskonna roolimees.
“Me ei tea täpselt, kuidas neid karikaid Muhu väina regatil anti ja ilmselt võib olla tegu esimese karikaga, sest karika tüüp on sama, mis ajalehe Nõukogude Hiiumaa võrkpallivõistlustel sel ajal,” rääkis Põllo. Tänavu nimelt möödub ka esimesest maakonnalehe võrkpalliturniirist 60 aastat.
Metallist rändkarikas on 18 sentimeetrit kõrge, selle läbimõõt on 7,3 sentimeetrit jalaosas ja ülemine läbimõõt 10,5 sentimeetrit. Praegu on karikas väljas Tallinna Lennu­sadamas juubeliregatile pühendatud näitusel koos tollal kasutusel olnud Hai-klassi purjeka mudeliga.
Juubeliregati võitja
Kes on tänavuse juubeliregati võitja on praegu, kolmanda etapi sõitude ajal vara öelda, kuid tavaliselt vormistavad võidu suurimad, ORC I klassi alused. Võidukursil liigub praegu Kalevi jahtklubi alus Forte Jaak Jõgi meeskonnaga pardal.
Eesti suurima ennustuskeskkonna Olybet spordi­ennustuse juht Vladimir Dratšjov ütles, et Muhu väinal ohustab Forte võitu vaid üks alus, JK Dago jahi Olympic meeskond kapten Tiit Vihuliga eesotsas.
“Selgelt eristuvad kuus meeskonda ning favoriit on mullune võitja ning oma klassi maailma- ning Euroopa meister Forte. Jaak Jõgi poolt juhitud paatkond võitis Muhu väina ka mullu,” meenutas Dratšjov. Ta lisas, et Forte kõige suurem konkurent on kogenud Tiit Vihuli juhitud Olympicu tiim.
“Võistlusel osalevad küll viie riigi sportlased, aga suurimad on siiski eestlaste võidu­võimalused. Kohalikud on kogenumad ning tunnevad nii lainet kui ka muid eripärasid tunduvalt paremini ning see tõstab märgatavalt võidu­võimalusi,” hindas Dratšjov.
Muhu väina 60. juubeli­regatil osaleb rekordarv, 144 jahti ning 850 purjetajat viiest riigist. Võistlus toimub 7. – 14. juulini.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411