Teisipäev, juuli 4, 2017
 

Hiidlased aitasid peol rõõmu luua

Peep Lillemägi
Peep Lillemägi | Hiiu Leht
Noorte laulu- ja tantsupeo tuli on kustunud ja peolised tagasi kodusaarel, kuid rõõm suurest peost jääb.
“Noorte laulurõõm on meie tulevaste üldlaulupidude rõõm,” ütles president Kersti Kaljulaid oma tervituses püha­päevasel laulupeol.
Hiidlased andsid selle rõõmu loomisesse oma kaaluka panuse – saarelt oli peol kokku üle kahesaja inimese.
Ise pidu ei näinudki
Noorte laulu- ja tantsupeo Hiiumaa toimkonna juht Arno Kuusk rääkis Hiiu Lehele, et tema ise pidu suurt ei näinudki. “Puutusin kokku peamiselt organisatoorse poolega, tervikuna ühtegi pidu ei näinudki, kuid eks kodus saab salvestused üle vaadata,” nentis ta.
Esimest korda korraldustoimkonnas töötanu jaoks oli siiski põnev kogeda, kui korralik eeltöö oli tehtud suureks noortepeoks – kõik, mis puudutas liikumist, majutust ja toitlustust, sujus.
“Tore oli näha, kuidas lapse­vanemad ise kaasa elasid, kohal olid ning abistasid. Ilm muidugi võinuks olla parem, kuid koolimajad olid soojad ja hiidlastel mu meelest väga vedas majutuskohtadega,” ütles Kuusk.
Suureks plussiks nimetas ta, et Lasnamäe Pae tänava gümnaasium, kus lauljad elasid, oli Lauluväljakule lähedal.
Tallinna ühisgümnaasiumis, kus tantsijad majutusid, on jällegi direktor suve­hiidlane. “Seal koolis õpib ka Hiiumaa lapsi, nii et tundsime tugevat toetust,” lisas Kuusk.
Üks Pae tänava koolimajas ööbinud Hiiumaa laululaps kinnitas, et maja oli soe ning süüa sai palju ja hästi.
Väikeste tantsijate pisike pettumus
Laupäeval Vabaduse väljakul toimunud isetekkelise­­ tantsu­peo kohta arvas Kuusk, et see oli lihtsalt suurepärane: “See näitab küll, et tantsimas ja laulmas käiakse vabast tahtest, mitte kellegi sunnil ning kultuuri ja riikluse mõttes oli just sellist asja väga vaja.”
Käina tantsuõpetaja Helgi Taelma rääkis, et ka tema tantsurühma Suterdised vanemad tantsijad võtsid osa Vabaduse platsil toimunud spontaansest tantsupeost. Väikesed tantsijad aga olid tegelikult üsna õnnetud selle üle, et laupäeval päevane pidu ära jäi.
“Tegime ju usinasti proove ja majutuskohas saime ka riided kenasti ära kuivatatud,” vahendas Taelma.
Tantsupeo lavastus­toimkonnaga oli seekord seotud kolm hiidlast: ­Rauno Zubko oli 5.–6. klasside rühmade liigijuht, Laulu- ja tantsupeo sihtasutuse maakonnakuraator Helle-Mare Kõmmus oli neidude tantsurühmade liigijuhi assistent ja Tiina Kaev võimlemis­rühmade liigijuhi assistent.
“Kui midagi tulevikuks soovida, siis seda, et Eesti kõige väiksema maakonna esindajad võiksid ikka ühes majas koos elada,” ütles Kõmmus. Meeskondade komplekteerimine on tema sõnul alati paras väljakutse ja kahes majas majutudes oli see väljakutse tema hinnangul kahekordne. “Õnneks olid meil head koostööpartnerid Põlvamaalt ja Läänemaalt,” lisas ta.
Õpilased tulid kallistama
Teenekas tantsupedagoog Helgi Taelma juhendas tänavusel tantsupeol kokku kolme rühma 36 tantsijaga. Käina huvi- ja kultuuri­keskuse neiduderühmas Suterdised osalesid põhikooli vanema rühma neiud. Käinast oli tantsupeol ka segarühm, lisaks veel neli tantsupaari Emmastest 5.–6. klassi segarühmast Nobejalad, millega liitusid Raplast pärit neli tantsupaari.
Taelma hoole all on praegu hooajaliselt juhendada 140 tantsijat, tantsupidudel on ta oma tantsijatega käinud 90ndate algusest.
“Tore oli ka sellel peol kohata oma õpilasi, kes läinud mandrile, kuid on tantsimist jätkanud ja tulevad kallistama,” rääkis Helgi Taelma, kelle käe all esimest tutvust rahvatantsuga teinud enam kui tuhat noort.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411