Reede, juuni 30, 2017
 

Ülemaailmne metsalillepäev viis Sääreninale

helja kaptein
Viies lilleretk viis seekord avastama Säärenina taimestikku iidvana Kärdla meteoriidikraatri põhjas. Osalema kogunes paarkümmend taime­huvilist.

Ristna looduskeskuse teabejuht Liis Soonik rääkis, et lillematk haarab kogu Skandi­naaviat juuni kolmandal või neljandal nädalavahetusel. Hiiumaal käiakse igal aastal eri kohas ja võrreldakse, mis taimed sel ajal just õitsevad. “Aastad on erinevad, aga taimestik on võrreldav,” kinnitas Soonik. Samas ei otsita ainult lilli, vaid vaadeldakse ka kõiki kauneid kõrsi ja õitsvaid oksi.
Taimetark Taavi Tuulik
Teejuhiks oli kaasas Hiiumaa ametikooli õpetaja, bioloog Taavi Tuulik, keda Soonik nimetas matka “ajuks”.
Tuulik selgitas, et osa liike on nii sarnased ja kui neid igapäevaselt ei määra, tuleb taime eritunnused ikka raamatust järele vaadata, et tema nimega ei eksiks.
Selle piirkonna uute leidudena said kirja harilik talvik ja aas-hundihammas, mis seni Eesti taimede levikuatlasest puudu. Aas-karukell kasvab küll läheduses Kadakalaiul ja Paladel, mis on levikuatlase sama ruut, aga on võimalik, et ka seda taime pole Säärel enne nähtud.
“Ma usun, et osalejatel oli huvitav ja nad said nii mõnegi taime nime võrra rikkamaks,” ütles Tuulik Hiiu Lehele. “Kuna huvilisi jagus ja küsimusi sadas palju, siis on selliseid retki ikka vaja,” avaldas ta arvamust.
Üle saja erineva õie
Seekord leiti 5,5 kilomeetri pikkusel Säärenina retkel mere äärest, karjamaalt, soost, metsast ja nurmelt kokku 116 erinevat õit. Liis Soonik nentis, et see pole kõige rikkalikum leiukoht, sest Ristna kandist on nad ühel varasemal aastal leidnud 137 liiki õitsejaid.
Metsalillepäev on juba pika­ajaline ülemaailmne tava, mis alguse saanud 80ndatel aastatel Taanist.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411