Neljapäev, juuni 22, 2017
 

Tehnoloogiaõpetajad kohtusid Hiiu saarel

Harda Roosna
Poolsada õpetajat Eestist, Soomest ja Rootsist said kolmeks päevaks kokku Hiiu saarel, et pidada siin 14. rahvusvaheline tehnoloogiakasvatuse suvekonverents.
Üks osalejaid, vabakutseline kutsepedagoog Peep Tobreluts rääkis, et suvekonverentse korraldatakse üle aasta Soomes ja Eestis ning see liigub maakonnast maakonda, seega on tegemist haruldase sündmusega, mis niipea Hiiu saarele tagasi ei jõua.
Uus ja vana kõrvu
Tänavuse konverentsi teemaks oli “Multimateriaalne kool, robootika ja programmeerimine”. See kajastus ka töötubade teemavalikus, kus igiammuste tehnoloogiate kõrval harjutati-õpiti ka väga kaasaegseid.
Üks õppegrupp valmistas traditsioonilise rootsi vaka svepa, mis kangesti meenutas hiidlaste võirasi. Teine harjutas nagi sepistamist Hiiumaa gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja Ain Jepišovi käe all. Kolmas valmistas VEX Robotics detailidest robotid ja programmeeris need ülesandeid täitma. Neljas rühm pani kokku raadio teel juhitavaid M1 ja M2 klassi mudellennukeid.
Töötoad viidi eelmisel teisi­päeval läbi Kärdla põhikooli õppehoonetes, juhendajateks eri riikide õpetajad. Valminud töid esitleti Hiiumaa gümnaasiumi õppeklassis. Iga rühma esindajad, aga ka juhendajad andsid lühikese ülevaate tööprotsessist ja sellest, kuidas valminud lennukit, autot või tarbeeset kasutada. Üks konverentsi korraldajaid, Mart Soobik tänas Ain Jepišovi kingitusega.
“Kõige parem ongi see kui inimene tuleb ja tahab teha – ja täna olid meil siin kõik, kes tahtsid teha,” ütles Jepišov. “Kõige hullem on teha sepatööd sellega, kellele peab panema vasara pihku ja ütlema, et lööma peab ja siis ta ka ei löö metalli. Usun, et kõik jäid rahule ja mina olen alati rahul kui ma näen selliseid entusiaste nagu siin.”
Jepišov lisas, et talle sepatöö väga meeldib ning rääkis, kuidas Kärdla kooli sepikoda Euroopa Liidu rahastuse toel valmis.
Konverents Kassaris
Õpetajad peatusid Kassari puhkekeskuses, kus neile muuhulgas tutvustati tehno­loogia ainevaldkonna õppematerjale. Mart Soobik esitles õpilaste tehnoloogiliste teadmiste võrdlevat uuringut, mis viidi läbi Soomes ja Eestis. Ettekandeid tegid ka Soome õpetajad, need tõlgiti eesti keelde. Suvekonverentsi viimasel päeval peeti seminar ja traditsiooniline Soome-Eesti sportlik-tehnoloogiline maavõistlus.
Veel külastasid õpetajad Käina suurt kiletootjat
ASi Dagöplast ning tegid koos giidiga tuuri militaarmuuseumis, Tahkuna tuletorni ja Lõimastu kaitserajatiste juures ning mujalgi.
Tehnoloogia ainevaldkonna suvekonverentsi korraldasid MTÜ Eesti tehnoloogia­kasvatuse liit, Oy Step
Systems ja Soome tehniliste ainete õpetajate liit.

 

Sildid: ,

Kommentaarid: 1

(kommenteerimine on suletud)

 
  • jaan Haapsalust

    Tänud.Hiiumaal on Hea.Kõige meeldivamad muljed.

     
     
     
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411