Teisipäev, juuni 6, 2017
 

Maratoni üks rekord löödi, teine jäi püsima

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Naistest jooksis Hiiumaa maratoni parima aja pärnakas Kristel Kuusk, meestest oli etteennustatult kiireim lätlane Uldis Klavins, kellest jäid löömata nii 2011. aastal joostud rekord kui mullune võiduaeg.
Kuigi täismaratoni võidu viis Klavins ajaga 2:48.03 lätlastele, jäi Margus Luhtoja mullu Kassaris joostud aeg 2.47.28 ületamata. Tänavusel maratonil Luhtoja kahjuks katkestas.
Lätlasest jäi püsima ka Hiiumaa maratoni rekord, mille Mario Mustasaar jooksis 2011. aastal Kõpus, kui maratoni jooksurada kulges veel tuletorni juures.
Teise koha saavutas Hiiumaalt pärit Steven Linkov, kes maratoni ajal kandis õhuväe särki. Tema oli rajal võitjast üle 11 minuti kauem. Kolmandana jõudis üle 42kilomeetriselt maratonilt finišisse Hannes Veide, kelle aeg ületas nelja minutiga maagilise kolme tunni piiri – 3:04.00.
Naiste rekord löödud
Naistest oli kiireim üldarvestuses neljandana lõpetanud pärnakas Klarika Kuusk, kelle aeg kolmanda koha omanikust vaid 40 sekundit nõrgem. Lisaks maratonivõidule püstitas Kuusk nii uue Hiiumaa maratoni kui isikliku rekordi ajaga 3:04.40. Ühtlasi on ta läbi aegade kõige kiirem üle 45aastaste naisjooksjate poolt maratoni läbimise aeg.
Naiste arvestuses teine oli ajaga 3:26.27 saarlane Annika Vaher, kelle kontos on Hiiumaa maratoni rekord aastast 2015, mil ta Kõpus läbis maratonidistantsi ajaga 3:06.02.
Naistest kolmas oli Made Laas ajaga 3:27.13.
Täispikal maratonil osales Kassari–Käina ringi kaks korda läbides 31 võistlejat, 24 meest ja 7 naist, üks võistleja katkestas.
Pikamaajooks on iseenda jaoks
Annika Vaheri jaoks oli Hiiumaa maraton 38. jooks sel distantsil. Vaher ütles juba enne starti, et ajad on teised ja ilmselt võidukarikat seekord ta hiidlaste käest ei saa. “Mullu olin aasta vigastusega rajalt eemal ja tasapisi olen jooksu tagasi tulnud,” selgitas Vaher, kes tugevaimaks konkurendiks pidaski võitjat Klarika Kuuske.
“Maraton pole võistlus, maraton on iseenda lugu, see on emotsioon ja kulgemine enda jaoks,” ütles Vaher, kel tänavu on plaanis joosta 13 maratoni. Juba on läbitud maratonid Hannoveris, Helsingis, Vändras ja Riias, Hiiumaa maraton Kassaris oli viies.
Steven Linkov ütles enne võistlust, et maraton on ette­arvamatu ja tulemused sõltuvad sellest, mis rajal toimuma hakkab: “Rajal võib kümme korda haamrit saada!”
Pärast jooksu nentis Linkov, et tugev lätlane kontrollis jooksu algusest peale. Samuti takistas jooksu  teisel ringil tõusnud tugev tuul, mis Linkovi sõnul andis tempos kõvasti tunda 23 ja 30 kilomeetri vahel.
Maraton kui suur jooksupidu
Rinnanumbriga 1 läks seekord täispika maratoni starti Emmastest Hergo Tasuja. “Number rinnal viitaks justkui favoriidistaatusele, tegelikult olid väledamad minu silmapiirilt ruttu kadunud,” ütles Tasuja. “Vaatamata sellele, et tuul mulle teisel ringil tuule alla tegi, oli äge! Kuigi jooksuvorm võinuks parem olla, siis nii vahval üritusel lihtsalt ei saa osalemata jätta.”
Tasuja kiitis raja põnevat uuendust – seekord viis see läbi Käina kardiraja. Enda sõnul sai ta taas kord kinnitust ka sellele, kui ägedad inimesed Hiiumaal elavad: “Nii toetavaid ja optimistlikke inimesi joogipunktides või raja ääres mujal võistlustel naljalt ei leia.”
Hiiumaa maratoni üks korraldajatest ja Hiiumaa jooksugrupi eestvedaja Liis Remmelg ütles, et nende hinnangul ja võistlejate tagasi­side põhjal otsustades läks võistlus väga hästi. Kõikide võistlusdistantside peale oli vaid üks katkestaja ning et väga paljud võistlejad saavutasid hoolimata tugevast tuulest isiklikke tippmarke.
Tulevikule tuleb mõelda
Remmelg nentis, et Hiiumaa maratoni korraldamist jätkates tuleb üha enam mõelda võistluse eripäradele ja sihtgrupile, kuna jooksmine muutub järjest populaarsemaks ja jooksuvõistlusi tekib järjest juurde. Varasemalt on Hiiumaa maraton konkureerinud üheaegselt Riia või Stockholmi maratoniga, nüüd on juuni esimesele laupäevale juurde tekkinud võistlusi ka Eestis. Näiteks tõi ta esimest korda toimunud heategevusliku Rimi juunijooksu Tallinnas ja neljandat korda toimunud Kekkoneni jooksu Käärikul.
Seitsmenda Hiiumaa maratoni eri pikkusega distantsidel jooksis lõpuni 184 võistlejat. Neile lisaks teist sama palju noori jooksjaid, kes osalesid lastejooksudel.
Maratoni tulemused leiab veebist aadressil http://maraton.hiiumaa.ee

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411