Reede, juuni 30, 2017
 

Kergejõustik pääses pildile

Helja Kaptein
“TV 10 Olümpia­starti” tänavune finaalvõistlus peeti peale kümneaastast pausi taas Kärdlas.
“Hiiumaa on osalejate jaoks põnev koht ja nii saab ka siin kergejõustikku au sisse tõsta,” ütles Käina kooli ja Emmaste kooli ühisvõistkonna juht
Hannes Maasel.
Hiidlaste probleemina märkis ta, et saarel on vähe õpilasi, seega napib ka neid, kes spordiga tegeleks. Ka pole saarel tõsiseid treening­gruppe ja kergejõustikku tehakse pigem ringitöö tasemel.
Ühisvõistkonna teine treener Toivo Pruul lisas, et noortele annab selline sari hea väljundi – võimaluse enda saavutatut näidata ja teistega mõõtu võtta suurtel võistlustel. “Oma tulemusi saab võrrelda Eesti paremikuga ja sa saad teada, mida su tulemused väärt on,” selgitas Pruul. “Lapsi, kes tunnevad sportimisest-liikumisest rõõmu, see innustab.”
46. hooaja lõpetanud sari jõudis Hiiu saarele neljandat, Kärdlasse kolmandat korda – eelmised võistlused peeti siin 2003. ja 2007. aastal.
Võistlesid võimetekohaselt
Sarja üldarvestuses oli Käina/Emmaste ühisvõistkond 12 väiksema, kuni 250 õpilasega koolide arvestuses 17 442 punktiga neljas. Võitjaks tuli 18 649 punkti kogunud Osula/Sõmerpalu ühisvõistkond.
Suuremate koolide arvestuses võitis Rakvere reaal­gümnaasium (20 083 p), Rakvere gümnaasiumi (20 008 p) ja Valga põhikooli (19 849 p)ees, Kuressaare gümnaasium (19 637 p) oli neljas.
Käina/Emmaste ühisvõistkond osales sarjas juba teist aastat. Kärdla põhikooli võistkond, mis mullu sügisel saatesarja küll registreerus, ühelgi etapil ei osalenudki.
Nii kaitsesid hiidlaste au Margareta Käär, May Kane, Riste-Sofie Käär, Helena Pruul, Tobias Remmelg, Sten Kerk, Tormi Laid ja Kevin Põtter.
Hiiumaa poistest oli edukaim Tormi Laid Käinast – ta saavutas 38 sportlase hulgas palliviskes neljanda ja ketta­heites seitsmenda koha. Üldkokkuvõttes oli ta 16.
Hiiumaa tüdrukutest saavutas parima tulemuse Emmaste kooli õpilane Riste-Sofie Käär, kes sai kettaheites kirja isikliku rekordi, 25,56 meetrit. Mõlemal päeval neljal alal võistelnud Riste-Sofie Käär rääkis, et pärast 60 meetri sprinti, kõrgushüpet ja ketta­heidet tõukas ta veel kuuli. Kettaheite tulemusega jäi ta rahule, kuid arvas, et kuulitõukes oleks võinud minna paremini. “Polnud minu päev,” nentis Käär, kes Toivo Pruuli kergejõustikutreeningul käib kord nädalas.
Hannes Maasel oli rahul nooremate poistega: Tormi Laid ja Kevin Põtter Käina koolist võistlesid tema hinnangul võimetekohaselt ning jäid oma tulemustega võistlejate n-ö esimese poole sisse. “Poistel energiat oli, kuigi pärast esimese päeva viit ala olid neil järgmisel päeval jalad kanged,” nentis Maasel. Samas hindas ta, et medalikohast tähtsamgi on võistluskogemus ja võimalus teistega mõõtu võtta.
Finaalvõistluse peakohtunik ja Emmaste noorsportlaste treener Toivo Pruul nentis, et kahte jumalat teenida ei saa. “Põhiaur on läinud finaal­võistluse korraldamisele ja piinlik on Emmaste laste ees, kes samal ajal võistlesid,” ütles Pruul. “Teine treener Hannes Maasel küll vaatas nende järele, aga mind võistlejate kõrval polnud.”
Ta avaldas kartust, et treeneri puudumine kajastub ka tulemustes, kuid lõppkokkuvõttes jäi rahule: “Õpilased ei võistelnud halvasti, tegid nagu suutsid.”
Kohtunikke tuli koolitada
Pruul tunnistas, et suurvõistlust pärast kümneaastast vahet korraldada oli raske, sest näiteks kohalikud kohtunikudki tuli kõik uuesti koolitada. Väljastpoolt Hiiumaad oli kümmekond kohtunikku ja ülejäänud 60 olid kohalikud mõõdu-, aja- ja punktilugejad.
“Kohtunike poole pealt on väga kasulik, et suurvõistlusi toimuks ka kohapeal – kui ikka oled üks kord kõik läbi teinud, siis sa ei karda kergejõustikuvõistlusel kohtunik olla,” selgitas Pruul. Tema hinnangul oli enam kui paarisaja osavõtjaga finaalvõistlus ka kohalikule spordirahvale heaks õppe­tunniks ja kogemuseks.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411