Reede, juuni 2, 2017
 

Kärdla uus keskväljak – ootused on kõrgel

HARDA ROOSNA
Mais Kärdla keskväljaku tulevikulahendusi vaaginud töö­tubades räägiti ootustest ja võimalustest.
Esindusväljaku kavandajate ning õpilaste ja koolitöötajate ühisarutelu eesmärk oli piltide ja sõnade abil luua visioon, milline võiks olla tuleviku keskväljak. Väljak peab saama selline, kus inimesed tahaksid viibida ja kus neil oleks ka huvitavat tegemist.
Rühmatöödes moodustasid õpilased iseseisva grupi. Esmalt anti ülevaade 2015. aasta väljakukonkursi võistlustööst. Seejärel kirjeldasid arutelus osalejad oma praeguseid kohtumis­paiku ja seda, milliste omadustega hea kohtumispaik olema peab.
Järgnes korraldajatepoolne esitlus eriilmelistest kohtumis­paikadest, linnaruumist Eestis ja mujal maailmas. Seejärel jagati 35 fotot erinevate tegevustega, mille seast paluti välja valida seitse fotot, mis iseloomustaksid keskväljaku tulevikku.
Töötuba jätkus ühise jalutuskäiguga praegusel väljakul, kus viies eelnevalt määratud asukohas tuli kirjeldada selle tugevusi, nõrkusi ja potentsiaali. Lõpetati diskussiooniga, milles seoti kokku eelnev esitlus linnaruumi näidetest, osalejate valitud tegevused ja jalutuskäigul nähtu-räägitu.
Kokkuvõttes oodatakse uuelt keskväljakult nii privaatsust kui tegutsemisvõimalusi. Rohelusele lisaks on oluline parkimine. Vabaõhusündmusena võiks keskväljakul kasvõi kino näidata. Lisaks vajaks keskväljak mõnd sümbolit, mida teataks ka Hiiumaalt kaugemal ja millega pildistamine oleks saare külalise jaoks kinnitus, et Hiiumaal käidud.
Esitatud mõtetes märgiti veel, et väljaku keskosa praegune hooajaline kujundus on suur sündmus (nt inimeste kujud, kohvilähkrid) ja sellega tuleks arvestada ka tulevikus ning sedagi, et keskväljakul võiks olla viljapuid.
Arutelu korraldajateks olid Hiiu vallavalitsus ja kesk­väljaku lahenduskonkursi võitjad arhitektuuribüroost Mareld Landskapsarkitekter ja Bornstein Lyckefors. Kuidas nende mõtete elluviimisega edasi minnakse, selgub lähitulevikus.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411