Teisipäev, mai 30, 2017
 

Kas 40 või hoopis 193 aastat ajas tagasi?

Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid SA
Hiiu-Suuremõisas on kooliõpetust jagatud juba 1824. aastast, mil Kärdla kalevivabriku rajaja Peter Ludvig Konstantin von Ungern Sternberg avas siin lamburite kooli. Tegelikult võime uhkusega tõdeda, et just Hiiumaalt sai alguse Eesti kutseharidus.
Mõisate riigistamise järel rajati Eestis mõisahoonetesse ligikaudu 200 kooli. Nii tegutses ka Suuremõisa lossi härrastemaja paremas tiivas 1920. aastast Suuremõisa erakool, hiljem põhikool, millega koos on kutseõpet andnud kool lossiruume kasutanud kogu nõukogudeaja.
1977. aasta 1. oktoobril avati Suuremõisas Putkaste sovhoostehnikum, kus hakati õpetama aiandust ja agronoomiat. Kirsiaeda rajati kooli tarbeks aiamaja, kasvu­hoone, kollektsiooniaed.
1991. aastal nimetati kool ümber Suuremõisa tehnikumiks, aastatel 1992–1999 kandis see Suuremõisa põllu­majandustehnikumi, seejärel kuni 2008. aastani taas Suure­mõisa tehnikumi nime. Alates 2008. aastast on kooli nimeks Hiiumaa ametikool.
Koolid on olnud rikka ajalooga väärikale mõisahoonele heaks peremeheks. Loss on äsja restaureeritud ja kogu­konnale avatud. Hiiumaa ametikool arendab Suuremõisa lossi külastuskeskust, et olla nii kohalikele kui kaugemalt tulijatele köitev sihtkoht, kus toimuvad kultuuri- ja haridussündmused.
Sel sügisel tähistatakse kooli 40 aasta juubelit ja ootame külla kõiki, kes kooliga ja selle eelkäijatega seotud olnud. 6. oktoobril on koolis avatud uste päev ja vastuvõtt endistele õpetajatele, avatakse fotonäitus kooli minevikust ja tänapäevast.
Näitusele ootame kõikidelt vilistlastelt ja endistelt õpetajatelt vanu fotosid koolielust. Kui kellelgi on mõni põnev fotojäädvustus, siis saab neid näituse tarbeks tuua kooli kantseleisse kuni 30. juunini tööpäeviti kella 9–16ni. Kõik originaalid jäävad alles. Oleme tänulikud iga jagatud mälestuse eest!
7. oktoobril on pidulik
jumalateenistus Pühalepa kirikus ja kontsertaktus koolis. Päeva lõpetab tantsuõhtu Suuremõisa lossis. Õdusas lossikohvikus saab jalga puhata ja sõpradega vestelda.
Koolipere ootab rohket osavõttu ja palub eelnevalt registreerida kooli kodulehel, lisainfo Pille Kaupsi meilil pille@hak.edu.ee

SIGNE LEIDT

 

Sildid: , , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411