Teisipäev, aprill 4, 2017
 

Tüür esitles uut autoriplaati

Laupäeval esitles festivalil Tallinn Music Week oma uut autoriplaati “Peregrinus Ecstaticus” üks rahvus­vaheliselt tuntumaid Eesti heliloojaid Erkki-Sven Tüür.
Plaadile on salvestatud Soome Raadio tellimusel valminud klarnetikontsert “Peregrinus Ecstaticus” (“Ekstaatiline palverändur”), mille esiettekanne toimus 2013. aastal Helsingi Musiikkitalos. Teoses soleerib klarnetivirtuoos Christoffer Sundqvist, kes on öelnud, et talle meeldib Tüüri muusikas peituv jõud ja väljendusrikkus.
Lisaks kõlab uuel albumil Tüüri orkestriteos “Le poids des vies non vécues” (“Elamata elu paine”), mis pühendatud Vabadussõjas ja esimeses maailmasõjas langenute mälestuseks. Teose tellis Belgia Rahvus­orkester, et märgistada saja aasta möödumist ajaloo suurimate mõõtmetega tapatalgutest.
Albumi lõpulugu on topelt­kontsert viiulile ja klarnetile pealkirjaga
“Noesis”, kus soleerivad Christoffer Sundqvist ning nimekas Soome viiuldaja Pekka Kuusisto. Soome Raadio sümfooniaorkestrit juhatab plaadil dirigent Hannu Lintu.
Ühe maailma juhtiva klassikalise muusika väljaande Gramophone kriitiku Andrew Mellori sõnul on Tüüri kontroll muusikalise materjali üle imetlusväärne: “Eriti muljetavaldavalt ohjab ta madalaid helisid ja musitseerimisel vallanduvat energiat. Tüürist on saamas tõeliselt oluline helilooja. Nii Hannu Lintu orkester kui soleerijad näitavad klassi läbimõeldud fraseeringu, süvakuulamisvõime ning osavusega.”

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411