Reede, aprill 28, 2017
 

Selgus Lauka Laululind

Helja Kaptein | Hiiu Leht
Eelmisel neljapäeval oli Kõrgessaare vaba aja keskuse saal puupüsti kuulajaid täis – algamas oli lauluvõistlus Lauka Laululind, mida esmakordselt korraldati 20 aastat tagasi.
Korraldaja Artur Valk kinnitas võistulaulmist avades, et kuigi tiitleid on vaid üks, siis tublid on kõik, kes laulavad. “Koju minnes võite öelda, et kes ei saanud just esikohta, olid kõik teisel kohal,” ütles Valk.
Hiiu Lehele ütles Valk, et nad korraldavad seda võistlust, sest see on alati oodatud sündmus nii osalejatele kui ka pealtvaatajatele.
“Mitmel korral on meie lapsed pääsenud ka ETV saate Laulukarussell finaali,” ütles Valk. Tänavu pole Laulu­karusselli aasta, aga võistlust vahele ei jäeta.
Lauka Laululinnu tiitlit oli seekord taotlemas ja publikut rõõmustamas 15 ilusa häälega Kõrgessaare kandi last. Esinema tulla tahtnud 18 lapsest kolm murdis haigus veel enne kontserti.
Kolmas tiitel peres
Tänavu sai Lauka Laululinnu tiitli musikaalse Valkude pere pesamuna Jaanika Valk. Peres on viis last, kellest kaks, Janne ja Anne-Mai on varem sama tiitli pälvinud. Lauluga on sinasõbrad ka ema Ene Valk ja isa Jaanus Valk, kes aastaid laulnud kooris, praegu Käina Hiiulas.
Publiku lemmikuks valiti seekord Mari-Leen Mänd, vanuserühmade võitjad olid 3–7aastaste arvestuses Hanna Kuum, 8–10 aastastest Jaanika Valk, 11–13 aastastest Raigo Rako ja 14–16aastastest Janeli Liivak.
Enne 2005. aastat, kui Tervise­majas polnud veel kammersaali, peeti lauluvõistlust Lauka põhikooli saalis. Sealt ka konkursi nimi ja nime autoriks ei keegi muu kui Lauka kooli muusikaõpetaja Helgi Kaibald, kes seegi kord kõiki lauljaid õpetas ja saatis.
Lauljaid osaleb igal aastal 15–20 ning iga kord kuulutatakse lisaks vanuserühmade võitjatele kõigi vanuserühmade üleselt välja ka tiitli Lauka Laululind saaja.
Kogukond elab kaasa
Kärdla lasteaia lauluõpetaja Rita Lepland rääkis, et tema käib ikka lauluvõistlusi kuulamas. “Siin oli eriline aura, kodune ja ühtehoidev kogu­kond,” rääkis ta. Lisaks toredatele lauludele meeldis talle vaadata, kuidas kõik elasid esinejatele kaasa. “Laste laulmine on nagu ikka armas, siiras ning vahetu,” hindas Lepland, kes seekord leidis esinejate hulgast mitu lemmikut.
Noori lauljad hindasid Lauka kooli õpetaja Aave Kark, Kõrgessaare lasteaia Vigri juhataja Sirje Garamaga ning laulu- ja naljamees Andrus Roosa.
Žürii esimees Andrus Roosa ütles kokkuvõtet tehes, et kuulda on, et külm kevad on noorte lauljate hääleaparaadi kallal oma töö teinud, aga sinna pole midagi parata. Tema soovitus oli lisaks viisi ja sõnade selgeks õppimisele laul ka elama panna. “Kui tuima näoga lõbusat või naljakat laulu laulda, siis pole see eriti naljakas, aga kõike annab õppida,” ütles Andrus Roosa, tõdedes, et lauljaid oli raske hinnata, kuna iga esitus oli omanäoline ja armas.

 

Sildid:

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411