Teisipäev, aprill 4, 2017
 

Kodutütarde 85. aastapäev

Helja Kaptein
Kaitseminister MargusTsahkna ja Kaitseliidu ülem Meelis Kiili tunnustasid 85. aasta­päeva tähistanud Kodu­tütarde organisatsiooni tegevust.
Hiiumaa kodutütred ja noorte­juhid osalesid laupäeval Tallinnas Estonia teatris peetud Kaitseliidu noorteorganisatsiooni Kodutütred 85. aastapäeva peol. Saali rõdul võis näha kõigi 15 ringkonna lippe ja lava ehtisid kollaste õitega lilleseaded.
Estonia kontserdisaal oli täis kollaste mütsituttidega kodutütreid, noortejuhte ja külalisi – kokku oma pool tuhat peolist. Hiiumaa delegatsioon koosnes kuuest kodutütrest ja neljast noortejuhist.
Minister: naiste osalus on normaalne
Aktuse avas kaitseminister Margus Tsahkna, kes ütles, et oma pikaajalise tegevusega on kodutütred tõestanud, et naiste osalus riigikaitselistes tegevustes on normaalne.
“Mul on väga hea meel näha saalis vastu vaatamas nii palju säravaid silmi – oleme väike rahvas ja igaüks mängib suurt rolli,” ütles minister kodu­tütreid tervitades.
“Kodutütred on elujõuline ja äge organisatsioon, mille väärtust ühiskonnas tuleb veelgi enam nähtavaks teha ja hoogustada selle arengut – teil on potentsiaali veelgi enamaks.”
Lisaks teatas minister, et nad allkirjastasid koos Kaitse­liidu ülema Meelis Kiiliga programmi “Noorte isamaaline haridus”, mis annab riigi­poolsed suunad ja vahendid laiendamaks noorte isamaalist haridust.
Kiili: olete eeskujuks
Aktusel ütles Meelis Kiili, et see, mida noored teevad enda, oma pere ja meie väikese riigi jaoks, on eeskujuks nende eakaaslastele, aga ka vanematele. “Nii mõnigi noortelaager on toonud vanemad inimesed diivanilt ja teleka eest eemale, sundinud meid liikuma, taasavastama loodust – aitäh selle eest,” tänas Kiili.
“Laagreid külastades näen noortejuhte, kes teevad vapustavat tööd ja tunnevad rõõmu koosolemisest, näen iseseisvaid, enesekindlaid noori neidusid, kes hoiavad ära neid kurbi sündmusi, mis olid minevikus,” lisas ta.
Oviir: Olete tublid!
Eesti Naisliidu esinaine Siiri Oviir meenutas, kuidas paar aastat tagasi sügisel olid nad otsustanud koos kodutütardega minna Kadrioru parki talgutele. Kohale jõudes hakkas tugevasti sadama ning kaasas olnud emad ja vanaemad arvasid, et lapsed ei tohi külmetada ning nad peavad tagasi koju minema. “Tüdrukud ütlesid, et meie oleme siin, rehad meil on ja meie hakkame riisuma,” meenutas Oviir. Nii riisusid nad parki pärastlõunani, kuni kenad prouad Mikkeli muuseumist talgulistele sooja teed pakkusid.
“Olete läbi käinud pika tee ja teist räägitakse, sest igas suguvõsas, nagu minulgi, on olnud kodutütreid. Me teame, kui vahvad te olete, kui tublid on teie juhendajad ja tahan samasugust tublidust soovida veel rohkemateks aastateks, kui teil on selja taga. Soovin, et teie tegemisi ei saadaks vihm, vaid nii kollane päike, kui tutid teie mütsidel.”
Riik kindlates kätes
Kodutütarde peavanem Angelika Naris ütles aastapäevakõnes, et organisatsioon püsib kindlatel alustel. “Oleme võtnud parima eelkäijatelt ja lisanud sinna oma tarkuse, veendumused ja oskused: see kõik annab kindlustunde, et meie tegudest saab alguse edukas, energiline, julge, hooliv ja kaaslasi märkav ühiskond,” kinnitas Naris.
“Olen näinud kodutütarde sirgumist ja tundnud, kui toredad inimesed neist saavad. Eriti hea meel oli mullu näha tuletoojaid, kelleks oli igast maakonnast üks kodutütar ja noorkotkas. Vaadates neid tõrvikukandjaid, oli soe tunne: meie riik on kindlates kätes!”
Kodutütarde koor
Kontsertosas esines selleks puhuks kokku kutsutud Kodu­tütarde koor. Kokku oli Estonia laval 91 kodutütart, kes esitasid 18 laulu.
Koor pandi kokku nii, et igast ringkonnast sõitis juba paar päeva varem pealinna neli kuni seitse tüdrukut. Hiiumaalt läksid laululaagrisse ja seejärel esinema Anna Maria Mustkivi, Maret Reismaa, Merje Reismaa ja Lili Karukäpp. Noodid olid neile saadetud juba varem ja koos muusikaõpetajatega olid nad laule ka harjutanud, Tallinnas said lauljad veel viimast lihvi ja kooslaulmist harjutada.
Merje Reismaa ütles, et kolm päeva järjest laule harjutada oli päris ränk, aga samas ka tore. Merje laulis samal laval koos teiste kodu­tütardega ka viis aastat varem, organisatsiooni
80. aastapäeva kontserdil. “Siis olin noorem ja ei saanud ehk paljudest asjadest aru, aga tänavune kontsert oli minu jaoks nii tundeline, et pisargi tuli silma,” rääkis ta.
Maret Reismaa oli aga üks neist, kes ettelaulmise järel valiti oma maakonnast esinema telesaatesse “Tere­visioon”.
Anna Maria Mustkivi, kes õpib laulmist Käina huvikoolis, sai esineda ka solistina. “Pärast kontserti olin väsinud, aga uhke tunne on nii suurel laval esineda,” rääkis Mustkivi.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411