Reede, aprill 7, 2017
 

Brasiilia tippkitarrist mängis Palade koolis

Helja Kaptein
Kitarrist ja maailmarändur Eduardo Agni rändab Euroopas, peamiselt Skandinaavias, märtsi algul leidis ta taas tee ka Hiiumaale.
Eduardo Agni on Brasiilia inno­vaatiline kitarrist-iseõppija, kes ka kitarripalasid komponeerib. Maailmarändurina veetis ta 2011. aasta Norras ja sealt kutsuti ta mängima Eestisse. Sellelt retkelt Eestisse leidis ta “oma inimesed” ja samastus siinse publikuga. Hiiumaal on ta ka varem käinud, muuhulgas esinenud Hiiu Folgil ning see maakild hakkas talle meeldima.
Laste õpetamisega on Agni Brasiilias päris kaua tegelenud ja nii andis ta ka Palade põhikoolis  muusikaõpilastele ühe kitarritunni.
“Eesti lapsed on vaoshoitud ja suhteliselt häbelikud ning käituvad hästi,” ütles Agni, kelle sõnul Brasiilia lapsed ronivad õpetajale lausa kukile ja karjuvad tunnis.
Agni viis läbi kaks pooleteisetunnist töötuba, esimesest sai osa 16 algajat kitarriõpilast, teises töötoas olid need 12, kes kitarri ka varem käes hoidnud. Tundidest jäi Agnile silma kitarri­õpetaja Martin Uuskari, kes keeruka harmooniaga loo koos temaga ka õhtusel kontserdil esitas. Aga ka mõned Käina muusikakooli õpilased, kelle pärast ta tahaks veel siia tagasi tulla.
Teistmoodi kitarrikäsitlus
Eduardo Agni on uuenduslik kitarrist, kes kasutab oma loomingus Brasiilia muusika rütmilist mitmekesisust. Põnev on ka tema eriline kitarrikäsitlus – ta kasutab kahte tehnikat, üks on täping ehk löök kitarrikeeltele kitarri kaelal ja teine on pisikese nn susipulgaga keeltel mängimine.
Kitarri häälestas ta enne iga lugu. “Pill ei ole mitte häälest ära, vaid erinevaid lugusid mängin eri häälestuses,” selgitas ta.
Agni kohta on öeldud, et ta pole mitte muusik, vaid alkeemik, kes erinevaid helisid ja noote kokku pannes võlub uusi emotsioone, toone, lugusid. “Brasiillased on väga musikaalsed inimesed ja kui neil pole ka pilli, siis nad leiavad mingi muu asja, millel musitseerida,” rääkis Agni.
Agni on kitarri ka tavapäraselt mänginud, kuid see tüütas teda, nii hakkas ta otsima uut viisi, kuidas seda pilli mängida. Algul pani ta kitarri laua peale nagu kandle, aga siis selgus, et süles on siiski mugavam mängida ja nii, tasapisi arendas ta välja oma stiili.
Eduardo Agni on välja andnud kuus plaati ja valmistab ette seitsmendat. Ta on esinenud enamikus Brasiilia olulistest kontsertsaalidest ja paljudes maailma riikides. Mitu aastat elas ta Amazonase džunglis, kus kogus ja salvestas sealset traditsioonilist muusikat.
Tema loome asutajad ütlevad, et Eduardo looming on kokku pandud universaalsest keelest, mis koosneb minimalismi mõjudest, jazzist ja progressiivsest rockist.

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411