Teisipäev, märts 14, 2017
 

Valdade ühinemine: jää liigub

Hiiumaa valdade ühinemisprotsess jätkub – toimunud on nelja omavalitsuse kokkusaamine, käivad läbirääkimised ja aprillis tuleb rahvaküsitlus.
Eelmisel neljapäeval kohtusid Käinas Hiiumaa nelja omavalitsuse esindajad, et selgitada, kuidas edeneb protsess, mille lõpptulemusena võiks sügisest Hiiumaale jääda ainult üks vald.
Käina ja Hiiu vald sõlmisid eelmise aasta lõpus vabatahtlikult ühinemislepingu. Valitsus on teinud Emmaste ja Pühalepa vallale ettepaneku nendega liituda.
Aprilli lõpus tuleb kõigis neljas omavalitsuses läbi viia rahvaküsitlus, kus küsitakse inimeste arvamust ühinemise kohta. 15. maiks tuleb valitsusele anda info, kas liitutakse või on ühinemisele vastuväiteid.
Pühalepa vallavolikogu aseesimees Antti Leigri kirjeldas Hiiumaa valdade esindajate kohtumist Käina vallamajas, asetades esikohale põhjaliku ülevaate saamist haldusreformi olukorrast läbi seaduse silma ja ajaraami.
“Sellest rääkisid ühinemis­konsultandid ja rahandus­ministeeriumi esindaja. Maasekretär tutvustas mandaatide jagunemist erineva volikogu liikmete üldarvu puhul. Üllatav oli, et kokkukutsujad, Käina ja Hiiu vald, ei olnud ette valmistanud ülevaadet nende kahe valla ühinemise hetkeolukorrast ehk ühinemislepingu lisade arengust. Ainult mõned üldsõnalised kommentaarid sain vastuseks, kui selle küsimuse esitasin,” märkis Leigri.
Ta avaldas lootust, et lähiaeg näitab, kuidas võetakse vastu Emmaste ja Püha­lepa rahvaesindajate ettepanekud, kas ollakse valmis ühinemislepingut muutma ja ühinemiskokkulepet sõlmima sellisel kujul, et tagada Hiiumaal tasakaalustatud areng. “Koosolekul valitses lõbus ja sõbralik õhkkond,” ütles Leigri oma muljeid kokku võttes.
Käina volikogu esimees Üllar Padari hinnangul oli asjalik arutelu: “Ühise keele leidmisele aitas kaasa Emmaste, Pühalepa ja Käina ühiskõnelustel kokkulepitu, mis on võetud ka Käina ja Hiiu valla allkirjastatud liitumislepingu aluseks. Seda nentisid neljapäeval mitmed kohalolnud.”
Võimalikus uues Hiiumaa vallavolikogus oleks miinimum­arv mandaate 19. Valimised võiksid toimuda viies valimisringkonnas: Kärdla, Käina, Emmaste, Pühalepa ja Kõrgessaare. Igaühes jagataks vähemalt kolm mandaati. Elanike arvust lähtuvalt võiks uue ühinenud Hiiumaa oma­valitsuse volikogu mandaatide arv olla 21.
20. märtsil kohtuvad nelja valla esindajad Käinas taas. Siis saab öelda, kas kevad on kätte jõudnud ka Hiiumaa valdade ühinemisplaanides.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411