Reede, märts 24, 2017
 

Uus leivamaja lõpuks ometi valmis

| Hiiu Leht
| Hiiu Leht
| Hiiu Leht
| Hiiu Leht
Helja Kaptein
Uue leivamaja avamisel rõhutas Coop Hiiumaa juhataja Kaja Antons, et maja üksi ei ole midagi ja seinad leiba ei küpseta, sestap on kõige tähtsamad töötajad. Tema sõnum neile oli, et iga toidu sisse tuleks panna tükike oma südamest ja hingest.
Uue leivamaja avapidu korraldati vana leivatööstuse ruumides, kus leiba tehtud üle 60 aasta ja mis nüüd seisab lammutamise ootel.
Kõigepealt tänas Kaja Antons Hiiu Pagari projekti­juhti Indrek Laanistet ja tehnoloogi Lii Ula. Hiiu Pagari tublide töötajate tänutahvli võttis vastu Laaniste, kuna töötajad olid juba tööga ametis.
Autahvleid ja kingikotte jagati paljudele. Teiste seas sai kingikoti ka Hiidlaste Koostöökogu, mis suure summaga leiva­maja ehitust toetas LEADER meetmest. Koostöökogu juhatuse esimees Jan Ignahhin kinkis vastu leivalabida ja Evelin Ilvese leivaraamatu.
Hiiumaa kõige targema mehe aunimetus ja kingitus läks Matti Lüsile, kes aitas ühistul projekte kirjutada.
Kõik oli kaalukausil
Antons ütles, et temale teada­olevalt on sellest, et leivatööstus vajaks uuendamist, räägitud juba kolmkümmend aastat.
“Aastal 2015 seisime fakti ees, kas Hiiumaa ainukene suurem toidutootja, pagaritööstus sulgeda või seda traditsiooni jätkata,” meenutas Antons. “Kõik oli kaalukausil ja hiidlased ise ütlesid valju häälega, et me peame jätkama.”
Antonsi sõnul algas sellest hetkest töö – äriplaani koostamine, projekteerimine, rahastuse otsimine, mis päädis ehitusloa saamisega jaanuaris 2016. Samal aastal tulid ka positiivsed rahastusotsused ja ehitustöö algas mullu juunis.
Aastaid Coopi eelkäijat, Hiiumaa tarbijate ühistut juhtinud Agu Kohari meenutas, et kui ta 1988. aastal tööle tuli, köeti leivamaja ahje söega. Pikk samm tehti sellega, kui söeküttelt mindi üle õliküttele ja leivamajja soetati saialiin. “Praegu on kolmas etapp – ehitatud tõeliselt uus tehas, mille mõttega alustasime juba aastal 2007. Kümme aastat läks nagu niuhti!, aga nüüd on see valmis ja nüüd köetakse leivamaja vedelgaasiga – vaadake, milline progress!”
Kohari jaotas etappideks ka Hiiumaa tarbijate ühistu viimaste aegade arengu: Tormi Konsumi ehitus, teine etapp uus Hiiu Köök, kolmas uus Hiiu Pagar ja neljas, mis alles ukse ees – vana leivamaja lõhkumine. “Loodan, et see juhtub kiiresti,” ütles Kohari ja soovis kõigile head koostööd.
Coopis üks väheseid
Coop Eesti keskühistu juhatuse liige ja finantsdirektor Janek Lepp ütles, et uus leivatööstus, kus tegelikult varasemast suurem osa nii saia- kui kondiitritööstusel, on suur tunnustus. “Hiidlased on olnud väga tublid, üks uus, märgilise tähendusega ettevõte on uuendatud,” ütles Lepp.
Kuna Coopis tootmisettevõtteid eriti palju ei ole, on tema sõnul iga selline väga tere­tulnud. “Usun, et oli mõistlik see investeering teha – ühest küljest annab see kohalikele inimestele tööd, teisalt aitab eristuda meil siin Eestis terve ketina neid tooteid müües,” ütles Lepp.
Ta kinnitas, et Hiiumaa on kaubamärk, eraldi bränd, mida kindlasti teatakse ja tuntakse nii Eesti inimeste kui turistide seas: “See nimi müüb, sest saar on erilisem kui üks tavaline Eesti maakond – see on Hiiumaa eelis.”
Lepp ütles, et tema ise eriti sageli saarele ei sattu, kuid õnneks on Hiiu pagari ja Hiiu Köögi tooted müügil ka Tallinnas ja neid ta ostab. Leivamaja avamispäeval pakutust kiitis ta kuklit Terane Tiiu ja  lihaleiba.
Leivaliidus üks keskmisi
Eesti leivaliidu president Uno Kaldmäe meenutas eelmist aastat, kui Kaja Antons tutvustas talle leivatööstuse uuendamisplaane ja ütles, et praegune tulemus on ilus.
“Hea meel on, et meie liikmetel hästi läheb ning on julgust ehitada nii kena tehas, sest paraku leivasöömine Eestis väheneb, väheneb ka saiasöömine ning ainus, mis kasvutendentsi näitab, on nõudlus kondiitritoodete järele. Väikesai läheb ka selle alla ja ma vaatasin, et siin on hästi võimas väikesaialiin,” analüüsis president.
Muuhulgas oli Kaldmäe kriitiline nõuandjate suhtes, kes leiba-saia süüa ei soovita: “Eesti rahvas on üles kasvanud rukkileiva pääl ja vanarahva tarkus ütleb, et kõik muu on leivakõrvane.” Presidendi arvates ei ole olemas ühtki halba toiduainet, lihtsalt kõiki asju tuleb süüa mõõdukalt.
Leivaliitu kuulub 16 ettevõtet. Liidu kaks suuremat leivatootjat on Leibur ja Eesti Pagar, Hiiu Pagar on keskmise suurusega ettevõtete seas.
President ütles, et Eestist müüakse leiba välja, aga tuuakse ka sisse. Eelnimetatud kaks suuremat tootjat ekspordivad üle poole toodetust. Kunagi Eestis tootnud Fazer asub nüüd Lätis ja sealt tuuakse leiba Eestisse.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411