Teisipäev, märts 28, 2017
 

Underi sünniaasta­päeva uus tava

Eesti kirjandusmaailmas sai eile, 27. märtsil alguse uus tava – esimest korda ajaloos on Eesti kirjandusringkonnal võimalik minna Marie Underi sünniaastapäeval poetessi mälestama tema hauale Rahumäe kalmistul.
“Tegu on erakordse olukorraga, sest Marie Underi põrm jõudis Eestisse alles möödunud suvel. Kui paljusid teisi kirjanikke on olnud võimalus käia sünni­aastapäeval nende haual tänumeeles mälestamas, siis Marie Underi puhul meil seda võimalust varem olnud ei ole,“ ütles Underi ja Tuglase Kirjanduskeskuse teadur Elle-Mari Talivee, kelle eestvedamisel uus tava algatati.
Talivee sõnul oli talle tava algatusel eeskujuks kirjandus­teadlane ja kauaaegne Tuglase majamuuseumi juhataja August Eelmäe, kelle eestvedamisel sai aastakümneid tagasi teoks tore komme viia sünniaastapäeva hommikul lilli Friedebert Tuglase hauale Metsakalmistul. Nüüd on võimalik minna sümboolse sünnipäevatervitusega ka Marie Underi (27.03.1883 – 25.09.1980) hauale.
Saada maetud kodumaa mulda, oli 1944. aastal Rootsi põgenenud Underi, kes 1980. aastal Stockholmi Skogskyrkogårdeni kalmistule maeti, suur soov. Alles 2016. aasta suvel toodi Eestisse nii Marie Underi kui ka tema abikaasa Artur Adsoni, samuti luuletajanna tütre Hedda Hackeri ja õe Berta Underi põrm, mis pärast ärasaatmise kombetalitust Tallinna Jaani kirikus Rahumäele maeti.
“Eesti kirjanike liidul on erakordselt hea meel, et Eesti ühe esipoetessi, kelle panust eesti kirjandus­kultuuri on raske alahinnata, soov sai täidetud. Meie asi – olgu siinkohal peetud silmas nii kirjanikke kui ka nende austajaid, laiemalt võttes kogu eesti rahvast – on nüüd hoolitseda selle eest, et rada suurte kirjanike kalmudeni ei rohtuks,“ lisas EKL haldusjuht Mart Siilmann.
Selleks paneb Underi ja Tuglase Kirjanduskeskus koos Eesti kirjanike liiduga aluse uuele tavale – kohtuda poetessi sünniaasta­päeva hommikul tema haual, et vaadata tagasi ja olla tänulik, et Eesti ajaloos on olnud säärase andega luuletaja, kes on puudutanud väga paljude eestlaste südant ning andnud nii mõnelgi keerulisel hetkel jõudu vastu pidada.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411