Reede, märts 31, 2017
 

Uks Hiiumaa jaoks sai Hiinas paokile lükatud

erakogu
Erakogu
Maavanem Riho Rahuoja võttis kokku märtsikuise Hiina reisi tulemused – saadud otsekontaktid võivad tähendada, et saime seal n-ö jala ukse vahele.
Euroopa Liidu maaeluarengu meetme LEADER koostööprojektiga seotud partnerite delegatsiooniga käis märtsi teisel poolel Hiina Rahva­vabariigis kaks poolakat, neli soomlast ja kolm hiidlast. Soomlastest oli lisaks LEADERgrupi esindajatele kaasas üks Hiina ekspert ja üks väikeettevõtluse tugi­süsteemi tundev inimene.
Hiidlaste visiit algas Pekingis Eesti saatkonnast, kus kohtuti suursaadik Marten Kokaga.
“Suursaadik viis meid kurssi Hiina oludega, seejärel ootas kogu gruppi Hiina sotsiaalkindlustuse ja inimressursside aseminister, kes andis ülevaate Hiina elukorraldusest ja mõttevahetuses kompasime ka võimalikke ühiseid huve,” rääkis Rahuoja.
Hiidlaste ja hiinlaste üks jututeemasid oli maaelu ja maaturism, mis Eestis ja Hiinas üsna erinevad. Siiski tundus võimalik koostöö ja prooviturismigruppide vahetamine.
Maavanem: Partnereid tasub otsida
Teisel päeval lennati 3500 kilomeetrit edela suunas Chengdusse. Seal vaadati teekasvatust ja teefestivali. Käidi ka külaarenduskeskuses, kus külainimesed ise ehitanud raamatukogu, tegevus- ja puhkeruumid.
“Puijangi maakonnas kuulsime ja nägime, kuidas kodusest käsitöökojast on saanud suur pipraõlitehas, mis nüüd toodangut ekspordib,” vahendas maavanem.
Sõit läks edasi Ningbosse, kus piirkonnavalitsuses räägiti põllumajandusest ja maheturismist ning tutvuti kohaliku külaeluga.
“Hiina on maailma elanikerohkeim riik ja tasub otsida sealt koostööpartnereid. Nähtu põhjal võiks ettevaatlikult öelda, et meil on, millest rääkida, kogemusi, mida jagada,” arvas Riho Rahuoja. Ta tõi võrdluseks, et soomlased on selles riigis kanna tugevasti maha saanud. Koostöö toimib ja Helsingist läheb päevas mitmeid lende Hiina erinevatesse linnadesse.
Jalg ukse vahel
Maavanem märkis, et visiidi kõige tähtsamaks tulemiks ongi vahest see, et hiidlased on Euroopa Liidu delegatsioonis saanud “jala ukse vahele”. Delegatsiooni Soome poolsed liikmed lubasid, et edasises suhtlemises Hiinaga arvestatakse ka Hiiumaa huvidega ning kõiki pakkumisi ja võimalusi ei pea enam Tallinna kaudu ootama, kuna olemas on otsekontaktid.
Maavanem ütles, et kindlasti kutsub ta sügisel Hiiumaale meie ettevõtjatega kohtuma Heikki Perko, kes koordineerib Soome ettevõtjate koostööd Hiinaga. “Tahame, et ta räägiks sellest, kuidas suurriigiga äri ajada,” ütles Rahuoja.
Sügisel on Hiiumaale oodatud ka esimene delegatsioon Hiinast. “Koostöövõimaluste kasutamine aga sõltub juba hiidlastest endist,” tõdes Hiiu maavanem Riho Rahuoja lõpetuseks.

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411