Teisipäev, märts 7, 2017
 

Meremehe jutud leidsid laia kõlapinna

Helja Kaptein
Laupäeval oli Hiiumaa meremehe ja kirjaniku Jegard Kõmmuse mälestuste­raamatu esitlusele kogunenud poolsada huvilist, kes laulsid ja kuulasid muhedaid pajatusi merereisidest.
Esitlusel osalenud Eesti meremuuseumi direktor Urmas Dresen ütles, et Jegard Kõmmuse nimi ja lood olid talle juba ülikooliajast tuttavad.
“Mul polnud küll au temaga kohtuda, aga Bruno Paoga üle laua istudes tuli nende lugude ja juttudega palju kokku puutuda. Nendest tulnud meremehe vaim ja hing on ka minusse imbunud,” ütles Dresen. “Tunnen heameelt, et sellised raamatud sünnivad ja vaatan seda harda imetlusega.”
Kärdlas Hiiumaa muuseumi Pikas majas toimunud esitluse avasõnad ütles kogumiku “Hiiumaa meremees jutustab. Uurimusi ja mälestusi Hiiumaa mereloost I” koostaja Helen Kõmmus, et see kokkusaamine tuleb niisugune nagu need olid vanasti, tema vanaisa Jegardi aegu. “Tunneme end mõnusalt, kuulame lugusid meremeestest, laevadest ja meresõidust ning vahele ajame laulujoru,” ütles Kõmmus.
Lugusid uhkest paksust köitest kandis ette Janno Elmi, kelle hääl pidi kuulajate sõnul väga meenutama Jegardi hääle kõla. Elmi aitas üles võtta ka laulu­otsa, akordionil saatis Kersti Rõbtšenko.
Helen Kõmmus rääkis, et omamoodi elamus oli kogu seda raamatut kokku panna. “Kuigi Jegard oli lihtne rannapoiss ja meremees, oli tal väga terane silm vanade heade juttude ja pärimuste peale,” ütles ta.
Jegard alustas kümneaastaselt laevapoisina ja jõudis kaptenipaberiteni. 1960ndatel aastatel käis ta läbi kõik rannaküla vanad meremehed ja kaptenid ning pani kirja kõik laevad, mis kunagi meredel sõitsid ja tähtsamad meremehed. Raamatusse on kirja saanud lood sellest, kuidas hiidlased raskustega võideldes suure purjelaevastiku üles ehitasid ja laevadega merd sõitsid. Lugusid täiendas Jegard tekste ilmestavate joonistustega ning kogutud materjali saatis Eesti rahva muuseumi.
“Seal need tema poolt päästetud lood kaante vahele pääsemist ootasid,” nentis Kõmmus.
Ta luges ette ka mereajaloolase Bruno Pao tervituse: “See on üks parimaid meremälestuste raamatuid, mida mina viimasel ajal näinud olen. Lihtsa inimese mälestusi omaaegsest elust on vähe alles, need siin on mõnusad lugeda ja annavad ajaloole lihtsa inimese mõõtme.”
Raamat sisaldab Hiiumaa mereajalugu ja mälestusi aegade algusest kuni 1940. aastani. Raamatu esitlusele aitasid kaasa Eesti kirjandusmuuseum, Eesti rahvaluule arhiiv ja SA Hiiumaa Muuseumid.

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411