Teisipäev, märts 28, 2017
 

Looduskeskuses müristas ja lõi välku

LIISI MÄEUMBAED
Palade looduskeskuse füüsikateemaline kogupere teadushommik algas Tartu AHHAA keskuse välgu ja pauguga. Teadusteatri teemaks oli füüsika, eelkõige elekter ja helid, näitlejateks noored füüsikud Elmar Reinhold ja Tryfon Siedykh.
Looduskeskuse õppeklassi mahtus üle poolesaja huvilise ning sinna paigutati vägevad tesla- ja Van de Graaffi generaatorid. Noorte teadlaste väitel olid need aparaadid esimest korda Tartu AHHAA ruumidest väljaspool.
Teadusteatri osalisteks sai õige peagi ka meie suure­pärane publik ja kuigi tegevused olid vägagi füüsikalised, arutati keerulised teemad lihtsaks ja põnevaks. Loodushuvilistele lastele sai selgemaks, mis on elektrivool, mis vahe on alalis- ja vahelduvvoolul ning kuidas tekib välk. Põnev oli näha, kuidas elektrivool saab levida lausa läbi õhu, ilma juhtmeid kasutamata.  Laste kätes hakkasid põlema elektri­pirnid, julgematel katsetajatel tõusid juuksed elektri jõul pähe püsti.
Hoolimata katsete ja näidete põnevusest, rõhutati, et elekter on väga ohtlik juhul, kui seda valesti käidelda.
Teadushommiku teadusteatrile järgnes õpetaja Anne Luukase korraldatud töötuba loodushariduskeskuse laboris. Lapsed valmistasid koos vanematega elektroskoobi, mille nad võisid koju kaasa võtta.
Järgmine, juba kolmas Palade loodushariduskeskuse kogupere teadushommik toimub mais. Teemaks Hiiumaa geoloogia, kivimid, kivistised. Uurimise alla võetakse Hiiumaa geoloogiline minevik ja liigiline mitmekesisus ajateljel. Geoloogia teadushommik toimub looduskeskuse kivimite õppehoones, samuti sõidetakse koos Kallaste pangale ja Hilleste pae­karjääri.
Kogupere teadushommikuid toetavad haridus- ja teadusministeerium ning Eesti Teadusagentuur teaduse populariseerimise riikliku projektikonkursi kaudu, omaosalusega toetab Püha­lepa vald. Ürituse heale kordaminekule aitas kaasa keskkonnaamet.
Laboriklass ja kivimite õppehoone valmisid Euroopa Regionaalfondi meetme “Keskkonnahariduse infra­struktuuri arendamine” projekti “Palade LHK keskkonnahariduse võimaluste laiendamine” toetusel.
Karin Poola
Palade Loodushariduskeskus

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411