Teisipäev, veebruar 28, 2017
 

Žürii liige: “Ootan seletamatut teatriimet!”

Harda Roosna
Hiiumaa teatripäevad kulmineeruvad sel aastal maakondliku kooliteatrite festivaliga. Ootused on kõrgel!
Kokku on sel aastal, 11. märtsil toimuvale kooliteatrite päevale registreerunud kuus truppi, seitse juhendajat ja seitse etendust. Seega kaks vähem kui eelmisel aastal, kuid kõik etendused ei ole veel paigas ja on lootust, et ehk lisandub mängukavasse veel kaks.
Žürii on sel aastal väga mitmekülgne, esindatud on eri vanuse ja taustaga inimesed. Sel aastal on etendusi hindamas Hiiu valla noortevolikogu esimees Robin Niidas, kunstnik-kuraator Ott Lambing, harrastus­näitleja Helve-Esta Sillamaa, Salme teatri peanäitejuht Kristjan Arunurm ja Ugala teatri näitlejanna Kata-Riina Luide.
“Minule, kui noorele, on see väga hea viis avada teatrimaailm, kuna ma pole varem teatrit väga armastanud,” tunnistas noorim žürii­liige Robin Niidas. “Võib-olla leian midagi huvitavat ja hakkan isegi tihedamini teatris käima.”
Kristjan Arunurm Salme teatrist lööb ootused kõrgeks: “Ootan seletamatut teatriimet, elamust, mõtteainest, näitlejate täielikku mentaalset kohalolekut. Kui mistahes kunstivorm kutsub sinus esile väiksegi muutuse – olgu see või väike võbelus. Areneda sooviv inimene peab julgema muutuda, olema liikumises.”
Tänavu tunnustatakse kooli­teatreid kaheksas eri kategoorias. Valitakse välja parim poiss- ja tüdruk­näitleja, parim etendus, hinnatakse silmapaistvamaid kostüüme ja lavakujunduslahendusi, põnevaid etenduse tutvustusi ja head lavastajatööd. Hiiumaa kooliteatrite parimaid premeerib Hiiumaa Selver, mis on lubanud pakki panna nii teatriteemalist tavaari kui ka midagi magusat.
Teatripäevade vabatahtlike koordinaator Maria Ruubas peab kõige tähtsamaks, et osalejad saaksid positiivseid kogemusi: “Ootan, et kõik asja­osalised nii laval, saalis kui ka lava taga tunneksid üritusest rõõmu, saaksid häid elamusi teatri tegemisest ning selle vaatamisest.”
Miks peaks aga üks tavaline Hiiumaa noor kohale tulema? “Kooliteatrite päev on just see koht, kus võiks mõni noor saada inspiratsiooni,” ütles Robin Niidas. “Isiklikult ootan seda päeva väga ja loodan sellel üritusel näha ka teisi Hiiumaa noori.”
Hiiumaa kooliteatrite päeva lõpetavad teater Must Kast etendusega “5 grammi sisemist rahu” (soovitatav alates 12. eluaastast) kultuuri­keskuse kinosaalis ja nukuteatri Marionett etendus Kärdla nukuteatris.
Kui mullu vallutasid teatri­päevade ajal kultuurimaja näitusesaali Sipsikud, siis tänavu on eksponeerimisel maskinäitus “Face space”. Olemegi võtnud selle aasta teemaks maskid. On see ju nii tuttav võrdkuju teatrile ning kajastub paljude truppide logodes ja seostub eelkõige teatriga.
Teatripäevad on ellu kutsutud kultuurkapitali ja mitmete kohalike sponsorite toetusel.
Liisa Reeder
Hiiu valla kultuuri- ja vaba aja keskus

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411