Teisipäev, veebruar 14, 2017
 

Wiedemanni keeleauhind Kallasmaale

Eesti Keele Instituut
Valitsus määras Ferdinand Johann Wiedemanni keele­auhinna Eesti Keele Instituudi vanemleksikograafile Marja Kallasmaale, kes muuhulgas talletanud raamatu­külgedele ka Hiiumaa kohanimed.
“Ta on pühendunud ja sihikindel teadlane, kes on rohkem kui nelikümmend aastat süvenenud Eesti koha­nimedesse ning selle kaudu ka meie inimeste eneseks­olemisse, kultuuri- ja ajalukku,” ütles minister Mailis Reps laureaaditiitlist teatamisel.
Tunnustus tuli silmapaistvate teenete eest Eesti koha­nimede talletamisel ja neis sisalduva ajaloolise mälu uurimisel. Mullu ilmus “Eesti kohanimeraamat”, mis sisuliselt on Kallasmaa elutöö kokkuvõte. Enne seda ilmus Kallasmaalt mitu onomastikaalast monograafiat: kahe­osaline “Saaremaa kohanimed” (1996, 2000), “Lääne­murde loodus- ja viljelusnimed” (2003) ning “Hiiumaa koha­nimed” (2010). Teadlasetee algusaastatel oli Kallasmaa üks “Väikese murdesõnastiku” (esimene osa 1982, teine osa 1989) koostajatest. Kallasmaa on aktiivselt osalenud rahvusvahelistel nimekonverentsidel, pikka aega oli ta rahvusvahelise onomastikakomitee liige. Praegu on ta kaasatud isikunimede uurimise projekti.
Wiedemanni keeleauhind antakse laureaadile üle
24. veebruaril Eesti teaduste akadeemias. Auhinna suurus on 32 000 eurot.
HARDA ROOSNA

 

Sildid: ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411