Reede, veebruar 10, 2017
 

Tiit Räis pälvis Galileo Galilei auhinna

Harda Roosna
Jaanuaris pidanuks hiidlasest fotokunstnik Tiit Räis (66) osalema Itaalias, Pisa Kongresside palees toimunud pidulikul sündmusel – kunstialaste teenete eest pärjati teda Galileo Galilei preemiaga. Räis ütles Hiiu Lehele, et kahjuks vedas tervis viimasel minutil alt ja reis jäi ära.
Eelmisel nädalal jõudis kohale auhind – igaastasele sündmusele pühendatud kataloog, ajakirja Art International Contemporary eriväljaanne ning Galileo Galilei kuldne kujuke, millel auhinnasaaja nimi ja tiitel I.W.A. International World Artist võiks eesti keeles vabas tõlkes tähendada rahvusvahelise taseme kunstnikku.
Vahelepõikena olgu öeldud, et tiitel omistati Räisile juba 2012. aastal kirjastuse World Wide Art Books (WWAB) poolt korraldatud ringküsitluse alusel. Räis, kes oma aktiivse loomeperioodi on tegev olnud Eestist väljaspool, sh USAs, selgitas, et WWAB on USAs Santa Barbaras tegutsev ilmselt suurima rahvus­vahelise autoriteediga kunstiraamatute kirjastus. Eelnimetatud küsitlus hõlmas antud ajahetkel maailmas elavaid kunstnikke ning hinnanguid andsid kunstikuraatorid, kunstiteadlased jt. samas valdkonnas tegutsevad autoriteedid. Räis on ainus Baltimaade kunstnik, kellele see äramärkimine osaks saanud. Kokku on WWABi kataloogis ära märgitud ligi 1500 autorit kõigist loomežanritest.
Räisi esitas rahvusvahelise Galileo Galilei preemia nominendiks Itaalia kultuuri- ja turismiamet, mis on võtnud südameasjaks kaunite kunstide propageerimise.
Laureaadid valisid kunstikuraator Salvatore Russo ja Francesco Saverio Russo.
Kataloogi jaoks esitas Räis oma foto “Lahinguväli”, mis kujutab piljardimängu.
Peale auhindamist tuli Räisile pakkumine teiselt Galileo Galilei preemia laureaadilt Leif Nielsenilt, kes on Taanis asuva Euroopa Kunstimuuseumi asutaja ja kuraator, et Räisi tööd võiksid olla osa muuseumi ekspositsioonist.
Kodumaal teatakse Tiit Räisi loomingut vähem, kuna aktiivsed loomeaastad tegutses ta peamiselt väljaspool Eestit, see eest on tema tööd kõrgelt hinnatud rahvusvahelistes kunstiringkondades.
Tiit Räisi töödega saab iga huviline tutvuda veebis aadressidel http://web.zone.ee/tiitrais/ ja https://artavita.com/artists/2422-tiit-r-is

 

Sildid: , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411