Neljapäev, veebruar 23, 2017
 

Kunila unistus täitub Firenzes

Nädala pärast, 3. märtsil avatakse Firenzes mainekas Novecento kunstimuuseumis näitus Enn Kunila kollektsioonis leiduvatest töödest. Kunila enda sõnul on see näitus ühe tema unistuse täitumine: “Konrad Mägi ja Ants Laikmaa looming on taaskord jõudnud Itaaliasse, seekord kunstilinna Firenzesse. See on olnud pika ja põhjaliku töö vili ning on suur rõõm, et Eesti kunst saab väärilist tähelepanu.”
Näituse tunnustööks on Konrad Mägi 1922–1923. aasta maal “Capri motiiv”(pildil). Eraldi tähelepanu pühendataksegi Mägi maalidele, millele on mõeldud omaette saal. Kokku tuleb eksponeerimisele 33 maali, sh Nikolai Triigi, Ants Laikmaa, Villem Ormissoni, Endel Kõksi, Paul Burmani, Elmar Kitse jt teosed.
Näituse koostaja Eero Epneri sõnul rõhutab näitus Kunila kollektsioonis olevate maalide värvijõudu, joonistades välja Põhja-Euroopa vanema maalikunsti paleti. Epner vahendas Firenze muuseumi töötajate hinnangut, et see on märgatavalt erinev nende kunstiajaloost.
Näitus “Visions from the North. Estonian Painting from Enn Kunila’s Collection, 1910–1940” avatakse koostöös Firenze linnavalitsusega ning jääb avatuks 21. maini 2017.
Väljapaneku puhul ilmub kakskeelne näitusekataloog itaalia ja inglise keeles. Tekstide autoriteks on nii Eesti kui Itaalia kunstiteadlased. Näituse koostaja ja kataloogi toimetaja on Eero Epner, kujundaja kunstnik Tõnis Saadoja ja disainer Tiit Jürna.
Esinduslik Novecento kunstimuuseum on pühendunud Itaalia 20. sajandi maalikunstile. Kunila kollektsioonil põhinev näitus on Novecento jaoks üks esimesi välisnäitusi ning see on kaasatud kultuuriprogrammi, millega Toskaana pealinn Firenze võõrustab märtsi lõpus G7 riikide kultuuriministreid.
Enn Kunila kollektsioon on üks suuremaid 20. sajandi esimesele poolele pühendatud maalikollektsioone Põhja-Euroopas. Selle põhjal on toimunud mitmeid näituseid nii Eestis (Eesti Kunstimuuseumi Mikkeli muuseum, Tallinna Kunstihoone jne) kui ka välismaal (Brüssel, Helsingi, Rooma). Kollektsiooni viimane väljapanek Roomas oli väga publikurohke, napi paari nädala jooksul külastas näitust 8000 inimest.
Enn Kunila kollektsiooniga saab huviline tutvuda ka veebilehel www.kunilaart.ee ning Novecento muuseumi kollektsioonidele ja näitustele pilku heita veebilehel
www.museonovecento.it

 

Sildid: , , ,

Comments

Pole ühtegi kommentaari.
 
Hiiu Lehest

Hiiu maakonna sõltumatu maakonnaleht aastast 1997

Miks sündis Hiiu Leht »
Kontakt

Telefon: +372 463 2199
Email: hiiuleht@hiiuleht.ee

Vabrikuväljak 1, Kärdla, 92411